Självklarhet att inte sända Peking-OS

SPORTBLADET

Frank Östergren: De mänskliga rättigheterna kränks på alla områden i Kina

Afrikanska mästerskapen i fotboll känns plötsligt oviktiga.

Men inte i Eurosport.

Där hörs plötsligt Stefan Klemetz säga ”det är en tyst minut som pågår” efter att själv pratat på hela tiden.

Inte en stunds eftertanke, inte ens en antydan till reflektion om att är det lämpligt att mästerskapen fortsätter, är det lämpligt att tv sänder.

Idrottsutövare brukar anklagas för brist på empati, brist på samhälleligt engagemang. Snarare är det så att den anklagelsen ska riktas mot idrottens ekonomiska intressen.

Och mot tv.

Fanns det ett uns civilkurage i tv-sport skulle man direkt bryta sändningar där läktarbråk med rasistiska förtecken utbryter.

När den politiska vinden var rätt beslutade SVT 1969 att inte sända friidrotts-EM från diktaturens Grekland. I Kina avrättas varje år minst 6 000 människor, de mänskliga rättigheterna kränks på alla områden.

Jag förutsätter att SVT-sportens chef Albert Svanberg varje vaken stund anser det självklart att SVT inte sänder Peking-OS 2008.

Fotbollens kommande tv-avtal, det som börjar likna rättsröta, sätter SVT:s opartiskhet på hårt prov. Svenska Spel har garanterat SVT att sponsra ”Fotbollskväll” så att SVT har råd att köpa tillbaka programmet. Är det verkligen förenligt med SVT:s avtal med staten? Defintivt är det ett fall för Radionämnden.

Tommy Engstrand dominerar totalt Viasat Sport-studion vid sändning PSG–St Etienne. Vilken kunskap, vilken behärskning av medie, vilken personlighet. Han drar med sig Peter Henriksson, välskräddad – tack för det, och Mikael Andersson i ett samtal som skulle fått ”Piraten” Nilsson att belåtet skrocka.

Sedan följer Henrik Strömblad upp med ett mycket tittarinformativt kommenterande. Han följer matchen, analysen och kringpratet får studion sköta. Vilket sammantaget ger en sändning Hyland, Grive och Hansson skulle rekommendera som obligatorisk för kommentatorselever.

I natt kollar vi Super Bowl, de stora chipspåsarnas natt.

Frank Östergren