GULD till Sverige

SPORTBLADET

Anna Dahlberg och Lina Andersson tog det första svenska guldet

Äntligen, äntligen blev det guld för Sverige, och det var tjejerna som grejade det!

Kanada tog silver och Finland brons.

– Det kändes bra redan i semifinalen, vi fick jättebehagliga rundor och hade mycket krafter kvar till finalen, sade Anna Dahlberg efteråt till Svt.

– Det känns otroligt att vi fick ta de första svenska medaljerna i OS. men jag tror att det blir en till idag, sade Lina Andersson strax efter att herrfinalen gått igång.

Finland och Kanada drog upp ett rasande tempo redan på den första sträckan, men Anna Dahlberg hade inga problem att följa med. Lina Andersson låg perfekt placerad med Norge skuggande metern efter.

På tredjesträckan växlade Norge först med Dahlberg tätt efter, Finland gjorde en dålig växling och Saarinen fick kämpa ikapp flera meter. Tyskland jagade på femte plats.

Kanadensiskan Sara Rennen bröt staven strax innan fjärde växlingen och tappade fart och fick jaga hårt för att täppa till avståndet.

Gjömle kroknade

På fjärdesträckan kom en första tendens att Lina Andersson tappade i det rasande tempot, hon låg på fjärdeplats. Dahlberg såg piggare ut och behövde rycka för att lägga upp för Sverige på sista sträckan.

Gjömle kroknade på sin sista och Marit Björgen låg mer än tre sekunder efter täten. Många tvekade om Anna Dahlberg skulle hålla in i mål, men hon körde perfekt taktiskt och ryckte på upploppet. Det första svenska guldet i 2006 års vinter-OS var ett faktum.

Robert Triches