Lasse Anrell: Visst, vi kan slå tjeckerna – men kan nån ta Ryssland?

SPORTBLADET

TURIN

Det var Tre Kronor tillbaka i verkligheten igen efter det något stapplande inhoppet i biokalkonen "Mighty Ducks VII".

Semifinal i morgon mot Tjeckien - den kan Sverige vinna.

Men hur ska något lag kunna slå detta fantastiska Ryssland?

Foto: Foppas stillastående hockey oroar Anrell.

Sverige möter alltså Tjeckien i semifinalen i OS-hockeyn.

Tjeckerna har smugit fram i turneringen med tre förluster och bara två segrar i gruppspelet. Men mot lillebror Slovakien var det aldrig någon diskussion eftersom tjeckerna var bättre och slovakerna gjorde en del ovanligt onödiga misstag, som att slippa in mål i powerplay.

Kan Tre Kronor slå tjeckerna?

Självklart.

Av de fyra lag som är kvar i semifinalerna är ryssarna överlägsna med speed och förmåga att skjuta som gör att det ser ut som de har fyra Daniel Alfredsson i laget.

Dessutom har de ett ungt lag och verkar hungrigare än de andra. Matchen mot Kanada i går var en hockeyklassiker - bättre än så här går det knappast att spela.

Likvärdiga motståndare

Finnarna är klar tvåa i mina ögon med sex raka segrar nu och ingen förlust. Och de gamla guldhjältarna Selänne, Koivu och Lehtinen har fått nytt liv i den finska landslagströjan.

Grundtips: Ryssland-Finland 3-1.

Sverige och tjeckerna bedömer jag som likvärdiga.

Hög medelålder, hög kvalitet.

Båda lagen spelar en mix av offensivt och defensivt disciplinerad hockey. De tjeckiska omställningar är snabbare än de svenska backarna ser ut att klara av just nu. Nyckeln till en seger i morgon ligger i att hitta ett sätt att inte hamna allt för långt efter tjeckerna i de lägena.

Å andra sidan har även tjeckerna ett något stabbigt försvar. Där ligger nyckeln till svensk seger.

Grundtips: Sverige-Tjeckien 2-1.

Med facit i hand vet vi några saker nu som är viktiga:

Tre Kronor gjorde rätt som låg en smula, säg så här, "lågt" mot Slovakien. Schweiz blev precis den enkla resa som det skulle bli och som salig Vitryssland skulle blivit i Salt Lake City. Det var lite skakigt efter Schweiz kvittering. Bland annat hade de tre bra målchanser och ett friläge i första bytet efter målet.

Men annars var det lugnt.

Envis version

Det betyder också att krisen kring Bengt-Åke och eventuell läggmatch är över. Alla de svenskar som tyckte att Tre Kronor borde skämmas för insatsen mot Slovakien hade alltså fel. Smarthet är alltid bättre än något slags envis version av fair play. Fair play har aldrig tagit någon till stora mästerskap.

Min invändning i går gällde det usla skådespeleriet, ingenting annat, och att spelarna i Tre Kronor tog en enorm risk ifall de inte skulle slå Schweiz.

Hur såg Sverige ut i går?

Klumpig med pucken

Så där, tycker jag. Superkedjan med Forsberg-Sundin-Modin såg stabbig och orörlig ut, men å andra sidan gjorde den tre mål, varav två i powerplay. Jag är dock fortfarande osäker på om de är rätt konstellation. Modin är lite klumpig med pucken och Sundin slår fortfarande väldigt konstiga passningar.

Men håll med om att det är hockeypoesi att läsa om 5-1-målet i matchprotokollet: Mål: Mats Sundin, assist: Peter Forsberg.

Njut av det.

Det kommer inte att hända så många gånger till i era liv.

Men jag är lite orolig för Peter Forsberg. Han såg inte lika rörlig ut i går som i tidigare matcher. Påminde mera om hur han spelade stillastående hockey i Modo förra säsongen. Känner han av ljumskarna?