Drömlaget ska mörkas

SPORTBLADET

Foppas roll avslöjas först mot Slovakien: ”Det är så vi tänkt”

Foto: MAGNus Wennman
I FORM DIREKT Med några känsliga pass visade Peter Forsberg att skadan inte försämrat hans form för mycket. Han spelade i går i fjärdekedjan, något som kommer att ändras.

TURIN

Foppa är tillbaka.

Men den stora frågan är fortfarande var han ska spela.

För Bengt-Åke Gustafsson kommer att hålla sitt drömlag hemligt ända till matchen mot Slovakien på tisdag.

– Först då ska laget se ut som det är tänkt att vi ska spela i kvartsfinalen, säger Bengt-Åke.

Peter Forsberg kliver in i OS och smeker fram sina passningar och förvandlar lagets tilltänkta grovjobbare, Per-Johan Axelsson och Samuel Påhlsson, till målskyttar.

Succé direkt.

Men tro inte att han ska spela i någon svensk checking-line då slutspelet börjar.

Även om Foppa själv håller masken.

– Det var kul att spela med Pebben och Påhlsson. Det funkade bra, säger Foppa.

– Jag har ingenting emot det.

Men sanningen är att vi inte fått se Bengt-Åkes riktiga OS-lag ännu och inte heller hur han tänker bygga lagets speciella power play-enheter.

Tror på ändring

Inte ens spelarna själva vet hur det kommer att se ut till slut, men varken Samuel Påhlsson eller Per-Johan Axelsson tror att de kommer att spela ihop med Foppa så länge till.

– Nja, jag tvivlar väl att vi kommer att fortsätta ihop någon längre tid, säger Pebben.

– Men det är kul att vara i samma kedja. Han kan spela hockey. Det är bara att hålla i klubban, så kommer en perfekt passning när man minst anar det.

Det var precis så 4–0 kom till. Foppa svepte fram en passning och Pebben var helt ren framför Sergej Naumov i letternas mål.

Påhlsson gjorde också mål, sedan Foppa skjutit och Naumov lämnat retur.

– Självklart är det kul att spela lite mer offensiv hockey, men jag tror inte det är tänkt att vi ska göra det i så många fler matcher i den här turneringen, säger Påhlsson.

I ordinarie tjänst

Nej, Bengt-Åke har naturligtvis andra planer för Foppa, även om det är troligt att han fortsätter med Pebben och Påhlsson även i dagens match USA. Ytterligare en match med lite mindre krav, innan han ska sättas i ordinarie tjänst i sista gruppspelsmatchen.

– Det är väl så vi tänkt hela tiden, säger Bengt-Åke.

Först då kommer han att avslöja exakt hur laget och powerplay-enheterna. Hittills har han bara rullat runt på Mats Sundins och Henrik Zetterbergs kedjor i numerärt överläge.

Foppa, då?

Jo, han var riktigt nöjd efter OS-premiären.

– Det känns riktigt bra faktisk. Jag kände absolut ingenting av skadan. Men matchen dog väl också efter 5–0, så det blev en ganska lugn andra halva av matchen, säger Foppa.

Lugnet före stormen, förmodligen.

Idag väntar USA, på tisdag Slovakien.

Sedan börjar OS.

Mats Wennerholm