Sportbladet

Det är dags att vakna ur koman

SPORTBLADET

Jonas Bladh: Jag ser i min almanacka att vi skriver 2005

Varje vår blir det en helsikes debatt om att trean ska sända hockey-VM, och hadedudane då, alla kan inte se Viasatkanalerna.

Nu är abonenter och tittare upprörda över att Canal+ ska inför reklampauser i sina sändningar från allehanda fotbollsmatcher.

Kontentan är den som alltid gäller i Sverige: att allt ska vara som förr. Inget får förändras. Alla sommarstugor ska vara röda med vita knutar, sossarna ska regera och Arne Hegerfors ska kommentera allt alltid - i statstelevisionen.

Själv sitter jag i en stuga på en idyllisk ö utanför Enköping och ser i min almanacka att vi skriver 2005. En tanke vore ju förstås att det kanske snart är läge att vi accepterar att såväl tv-världen som idrottsvärlden inte ser ut som den gjorde förr. Vi översköljs av kanaler och nya tv-sporter. Vi kan se snart sagt vilken match vi vill från alla världens ligor.

Det gillar vi. Men inte att vi måste betala för det. Och vi gillar inte att behöva avbryta i 60 eller 90 sekunder för att Canal+ ska kunna sända en gnutta reklam några gånger under två och en halv timme.

Vad är grejen? Under de år Canal+ har försett oss med matcher från England och Italien så har de i pauserna, precis som före och efter matcherna, visat trailers för sina filmer. So what om det i ställer handlar om "Ica-Stig", två chokladsnaskande polare eller en fånig reporter från den här tidningen.

Nej, mina vänner, det är dags att vi vaknar ur den svenska koman och inser att världen har förändrats. Rösta vidare på vilket parti ni vill, men acceptera att reklam finns och kommer att finnas - och att Arne måste få välja vart han vill jobba och hur mycket.

Fyrans försök att slå i oss att vi kommande säsong kan följa både Henke Larsson och Zlatan Ibrahimovic i kanalen är kanske det mest roande den senaste tiden. Henke, javisst, i spanska ligan får ju Fyran välja och vraka bland matcherna. Men att påstå att vi kan följa Zlatan kontinuerligt när Peppe Eng och gänget bara får visa fem av Juves bortamacher under den 38 omgångar långa serie A är så löjligt att skämtet nästan platsar i Time Out.

BÄST

SÄMST

Jonas Bladh

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet