Tour de Chance

SPORTBLADET

Efter dopnings-skandalen – nu är årets race vidöppet

Foto: FAVORITFALL T-Mobiles Jan Ullrich var favorittippad – men efter dopningrykten ställer nu inte tysken upp i Tour de France.

I morgon börjar cyklisternas dröm – och mardröm.

Inget fängslar som Tour de France.

Sportbladet.se ger dig daglig grafik på etapperna – och i dag bjuder vi dessutom på lite extra grafikgodis.

Foto: KLICKA PÅ BILDEN FÖR EN LÄSBAR GRAFIK Etapperna du inte får missaAnders Adamsson guidar till Tourens tre måsten: Etapp 3 (4 juli): Esch sur Alzette-Valkenburg (216,5 km)– Många gillar ju bergsetapperna men jag gillar de som inte bara går uppför. Den här går till cykelsportens Mecka i norr, Valkenburg i Holland där flera VM-tävlingar avgjorts. En lång och tuff etapp, med en folkfest vid målet.   Etapp 10 (12 juli): Cambo les Bains-Pau (193 km)– Första toppmålgången i årets Tour i Spanien i Pyrenéerna. En stentuff etapp med fem bergspris som har alla möjligheter att bli tourens mest spännande.   Etapp 15 (18 juli): Gap - L'Alpe D'Huez– Historien gör det här etappmålet speciellt, även om det inte hör till de äldsta etapperna. I var och en av de 21 svängarna upp för berget står minnesmärken över tidigare segrare på L'Alpe D'Huez.

I sju år har cykelvärldens största tävling dominerats av Lance Armstrong och hans US Postal/Discovery Channel -stall.

Nu har kungen abdikerat – och tronen väntar på att övertas.

– Det ska bli oerhört spännande att följa årets upplaga av Tour de France säger Anders Adamsson.

Lövkvist i vitt?

Tre svenskar kommer till start i årets Tour de France: Gustav Larsson och Thomas Lövkvist i Francais de Jeux och Magnus Bäckstedt i Liquigas.

– Alla tre är duktiga tempoåkare så jag skulle inte bli förvånad om de kör bra på prologen. Thomas Lövkvist kommer att få helt fria händer och vill nog försöka att köra nån sträcka i den vita ungdomströjan, även om han faktiskt sett lite klenare ut i år än i fjol, säger Anders Adamsson.

Den 23 juli sker målgången på Champs-Élysses i Paris. Då har alla frågetecken rätats ut – och en ny kung av Tour de France tagit plats på tronen.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport