Kan sparkas efter fiaskot

SPORTBLADET

Klausul i kontraktet kan tvinga Linnéll att gå

REYKJAVIK

Sverige missar dröm-VM i Tyskland.

Och Sportbladet kan avslöja att förbundskapten Ingemar Linnéll nu kan tvingas avgå redan inom tolv dagar.

- Det finns en uppsägningsklausul som båda parter kan utnyttja före den 30 juni, säger förbundsordförande Peo Söderblom.

Foto: Segern räckte inte Sverige behövde vinna med fem mål. Det blev bara ett. Nu missar laget VM och ett landslag som dominerat världseliten i 13 år är plötsligt bara femma i Norden.

Elva i VM 2005.

Inget EM 2006.

Och i går blev det klart att Sverige missar sitt första handbolls-VM någonsin sedan man inte klarat att vända fyramålsunderläget från första matchen mot Island utan bara vinna med 26-25.

Därmed missar man, av allt att döma, också Peking-OS 2008 - svensk handbolls stora mål sen 2004 när Ingemar Linnéll tog över.

Ska utvärdera kvalet

Efter denna fiaskorad ville inte förbundet i går med automatik ställa sig bakom sin förbundskapten.

- Vi har ett landslagsutskott som ska sätta sig ner med Ingemar direkt efter midsommar och utvärdera det här kvalet. Vi får sätta oss ner och snacka hur vi ska ta oss ur den här svackan, med vilka spelare och personella resurser och hur ekonomin ska se ut, säger förbundets ordförande Peo Söderblom.

Och diskussionen om Linnélls framtid brådskar.

- Det finns en uppsägningsklausul som båda parter kan utnyttja före den 30 juni, säger Söderblom.

Handbollslegendaren Magnus Wislander var på plats här i Reykjavik som Radiosportens expertkommentator och han tycker att uppsägningsklausulen ska utnyttjas med tanke på resultaten.

- Rent resultatmässigt tycker jag det. Men sen kanske det fungerar bra i gruppen, mellan Ingemar och spelarna. Det är svårt att svara på... men tittar man på resultaten så säger jag ja.

Funderar

Staffan Olsson var expertkommentator i tv:

- Jag kan varken svara ja eller nej så här tätt inpå matchen. Det är bra att Ingemar får fundera hemma på kammaren och förbundet ha sin utvärdering, säger han.

Linnéll själv ville i går inte svara på om han fortsätter eller inte.

- Jag får fundera på min roll i framtiden. Det är så långt jag vill kommentera detta, säger en besviken Linnéll.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll