Kuznetsova klar för final i franska öppna

SPORTBLADET

I finalen väntar Justine Henin-Hardenne

Regerande mästarinnan Justine Henin-Hardenne ställs mot ryskan Svetlana Kuznetsova i damsingelfinalen i franska tennismästerskapen.

Svetlana Kuznetsova är klar för sin första final i Paris-turneringen. Den åttondeseedade ryskan besegrade under torsdagen 17-årige Nicole Vaidisova, som tidigare slagit ut både Venus Williams och världsettan Amelie Mauresmo, med 5–7, 7–6, 6–2.

Den unga tjeckiskan hade dock chansen att serva hem matchen vid ställningen 5–4 i andra set – och därmed nå sin första Grand Slam-final i karriären. Men pressen blev för stor på Vaidisova och den tre år äldre Kuznetsova kunde bryta tillbaka och vinna det andra setet i tiebreak, och senare det tredje med 6–2.

– Jag tror att jag drog nytta av min erfarenhet. Jag har spelat oftare på centrecourten än vad hon har och jag visste att det var möjligt att vända matchen, sade den före detta U SOpen-mästarinnan Kuznetsova efter matchen.

Vaidisova, som aldrig tidigare gått längre än till fjärde omgången i en Grand Slam-turnering, lämnade arenan i tårar.

Belgiskt motstånd i finalen

Titelförsvararen och den före detta världsettan Justine Henin-Hardenne vann det helbelgiska mötet med Kim Clijsters med klara 6–3, 6–2. De båda möttes även i finalen 2003 och precis som då gick femteseedade Henin-Hardenne segrande ur duellen. Clijsters, som fyllde 23 år på torsdagen, hade vid seger passerat fransyskan Amelie Mauresmo och tagit över ledningen på världsrankningen. Men belgiskan tilläts aldrig komma in i matchen och fick inte anledning till att fira födelsedagen med en finalplats.

Henin-Hardenne spelade ut hela sitt register och fortsätter att imponera i Paris. Hon har fortfarande inte tappat ett enda set och har chansen att bli den förste spelaren sedan spanjorskan Arantxa Sanchez-Vicario 1994 att vinna turneringen utan setförlust.

– Jag försökte göra mitt bästa. Hon spelar väldigt, väldigt bra och är den bästa spelaren på grus, sade födelsedagsbarnet Clijsters efter matchen.

– Jag servade bra, det var nödvändigt. Jag darrade aldrig i de viktiga momenten och tvingade henne till långa slagdueller. Jag vet att hon inte gillar det, sade Henin-Hardenne som på lördag har chansen att vinna sin tredje titel i franska öppna.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis