- Min medicin är dopningsklassad

SPORTBLADET

Jonson utan hjälp för sin svåra allergi

Landslagsstjärnan Mattias Jonson lider av svår pollenallergi.

Lidandet blir extra tungt eftersom de effektivaste läkemedlen är dopningsklassade.

- Jag känner mig trött och hängig, berättar han.

Den sena och plötsliga våren har fört med sig att pollenanstormningen blivit extra tuff i år, vilket skapar stora problem för alla allergiker.

För Djurgårdens landslagsanfallare Mattias Jonson är besvären extra stora.

På grund av att de bästa och effektivaste pollenmedicinerna är dopningsklassade får han ingen hjälp trots att hans allergi är svår.

"I princip sockerpiller"

- Tydligen var det många elitidrottare som inte var allergiska som missbrukade medicinerna i prestationshöjande syfte, de öppnar ju upp luftvägarna. Så nu kan jag inte ta de gamla medicinerna längre. Jag försöker lite med droppar, men pillren jag tar är ju i princip sockerpiller. De hjälper ingenting, säger han.

Att Mattias Jonson störs av problemen är tydligt. Under de mer intensiva momenten på gårdagens djurgårdsträning hade han svårt med orken. Ögonen var uppenbart irriterade och under de korta avbrotten sjönk han ihop vid sidlinjen.

- Det är lite jobbigt, jag känner mig trött och hängig. Det stör också eftersom jag springer och gnider mig i ögonen hela tiden.

Är det något som kan hålla dig borta från spel?

- Nej, det ska inte vara nån fara. Nu kom det väldigt intensivt i år, men det finns en bra chans att det försvinner lika snabbt. Jag är nog bra om några veckor.

Jonson har fram tills nu varit väldigt tystlåten om sin allergi. Inte ens Dif-tränaren Kjell Jonevret hade en aning.

Inget gnäll

- Nej, det har han aldrig nämnt. Men medicinfolket har säkert koll och säger till om det blir problem, säger Jonevret.

- Mattias är så, han gnäller aldrig utan biter ihop. Det är som islänningarna, som ljuger och säger att de mår bra fast de mår skitdåligt. Störande Det märktes tydligt att Mattias Jonson led av sin allergi på gårdagens djurgårdsträning. Ögonen kliade och han hade svårt med orken. "Jag känner mig trött och hängig", säger han själv.

David Tanentsapf