Festivalstämning i skärgården – Gotland Runt har börjat

Publicerad:
Uppdaterad:
Rikemanssport? ”Genomsnittsseglaren är familjen som gått ihop med grannen som i sin tur känner någon som är duktig seglare. Sen är -också kompisgänget som slår sig ihop en vanlig typ av seglare”, säger Gunilla Friis från segelklubben KSSS. Barnotan tyder på annat.
Rikemanssport? ”Genomsnittsseglaren är familjen som gått ihop med grannen som i sin tur känner någon som är duktig seglare. Sen är -också kompisgänget som slår sig ihop en vanlig typ av seglare”, säger Gunilla Friis från segelklubben KSSS. Barnotan tyder på annat.

Årets folkfest på ön Sandö i den stockholmska skärgården har börjat – segeltävlingen Gotland Runt. Över 10 000 åskådare väntas komma under helgen.

Festivalstämning råder – med segelbåtar, kunga­familjen, Champagne och allt som hör till.

Det blev en perfekt uppvärmning på Sandö i Stockholms skärgård inför det som komma skall – den årliga Gotland Runt-seglingen.

Människor iklädda seglarkläder satt överallt i orten Sandhamn. De festade med Champagne och diverse läckra maträtter.

Zlatan och Anja

Japanska turister var på plats med sina berömda kameror. Säpo-båtarna låg i vattnet tillsammans med 1 000 motorbåtar och de ständigt indroppande tävlingsbåtarna.

Förutom de 3 600 seglarna som deltar i årets tävling är även stjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Anja Pärson på ingång till Sandö, liksom tiotusentals åskådare.

En stor happening på en ö som normalt har 210 invånare.

Väderleksrapporten tyder på fortsatt solsken, men det är inget nytt för Gotland Runt-arrangören KSSS.

– Vädret brukar vara fantastiskt! Folk tar sin bil från stan och åker sedan över hit. Båtresan tar inte mer än 45 minuter, säger pressansvarige Gunilla Friis.

Segling brukar ofta kopplas ihop med rika människor, något Gunilla Friis inte tycker stämmer.

Svensson på sjön

– Nej, det tycker jag absolut inte. Det blir lätt fördomar mot seglingen eftersom media bara rapporterar om trimaranerna, de båtar som ofta är sponsrade och tävlar om större vinstpengar. De får större uppmärksamhet än till exempel Kalle Karlsson från Västerås, säger hon och fortsätter:

– Jag kan tala om för dig vilken den vanligaste Gotland Runt-seglaren är. Det är familjen som gått ihop med grannen som i sin tur känner någon som är duktig seglare. Sen är också kompisgänget som slår sig ihop en vanlig typ av seglare. 80 procent av alla deltagare är av de här typerna, säger hon.

Försäljningen på Seglarhotellet i Sandhamn vittnar om något annat. Eller vad sägs om dessa siffror:

250 flaskor Champagne (varav tre till priset av 15 000 kronor per flaska). 10 000 glas öl. 500 pizzor. Det var lite av konsumtionen för de 1 500 matgästerna på hotellet i fredags.

I dag börjar Gotland Runt-tävlingen. Storpublik och spännande tävlingar väntar – och kanske en och annan Champagne-skvätt?

Gotland Runt lockar 10.000

John Senewiratne

Publicerad: