”Bengan” Johansson drabbad av parkinson

avJacob Larsson, Kristoffer Bergström

Bengt Johansson, 76, är drabbad av Parkinsons sjukdom.

I en intervju med Expressen berättar den förre förbundskaptenen i handboll om den neurologiska sjukdomen.

– Jag kan inte röra mig så mycket som jag brukade göra, säger han.

Mellan 1988 och 2004 ledde Bengt Johansson det svenska handbollslandslaget till 13 medaljer i stora mästerskap. ”Bengan boys” vann bland annat två VM-guld och tre OS-silver.

I dag är tränarlegendaren 76 år gammal och bor i Halmstad med sin sambo. Han har kontakt med Magnus Wislander, Per Carlén och de andra spelarna, men har inte haft något tränaruppdrag sedan han slutade som förbundskapten.

”Förstår inte varför jag fått det”

I en intervju med Expressen berättar Johansson om sjukdomen som kom smygande för tre-fyra år sedan. ”Bengan” säger att han har en variant av parkinson och tar medicin för att underlätta tillvaron.

– Det fungerar med tabletter och är inget att göra åt. Men jag förstår inte varför jag har fått det för det finns inte i släkten, säger han till Expressen.

För att hålla kroppen spänstig och sjukdomen i schack tar han regelbundna promenader. Han är påverkad av sin diagnos men försöker leva ett normalt liv.

”Det är bara att träna på”

– Det är klart när man inte kan röra sig så mycket som man brukade göra så är det lite tjatigt, men man måste ta tag i det. Det är bara att träna på, säger han till Expressen.

Sportbladet har varit i kontakt med Bengt Johansson som inte vill ge fler kommentarer.

Foto: TT
Bengt Johansson
ARTIKELN HANDLAR OM