Förvirringen: Får tävla i premiären

Fis-pampen om ryssarna: ”Väntar på material”

Av: Andreas Käck, Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fis pressmeddelande skapade förvirring.

Nu sätter vice president Sverre Seeberg ner foten och slår fast att de OS-avstängda ryssarna kommer få åka i världscupspremiären i Ruka.

– Det kommer inget besked innan dess, säger han till NRK.

De ryska åkarna har dominerat de svenska premiärtävlingarna i Gällivare.

Sex av dem är portade från OS på livstid, men alltjämt fria att tävla i världscupen. Något som har rört upp känslor i skidvärlden.

– De som har blivit avstängda av IOK (Internationella olympiska kommittén) borde inte få tävla, de har inte så mycket här att göra. Även vi åkare vill ju veta varför de är avstängda, man undrar ju vad det finns för bevis, sa Jens Burman till Sportbladet efter fredagens premiär, där Ryssland hade åtta åkare i topp tio.

Skapade förvirring

Åkarna det handlar om är Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin och Julia Ivanova.

På lördagseftermiddagen kom Fis (Internationella skidförbundet) med ett pressmeddelade där man skrev att en ”uppdatering gällande de ryska åkarna” kommer på torsdag, alltså dagen före världscupspremiären i finska Ruka.

Många tolkade det som att ett definitivt besked skulle komma då.

Men icke.

”Väntar på material”

För norska NRK förtydligar Fis vice president Sverre Seeberg att det bara är en ”uppdatering av läget” som kommer på torsdag – inget definitivt besked.

– Det kommer inget besked före tävlingarna i Ruka, säger han, och fortsätter:

– Fis väntar på material från IOK. När vår dopningspanel får det, så kommer de omedelbart att börja behandla ärendet. Vi ska ge ett besked så snabbt som möjligt, men det måste vara genomarbetat och korret, säger Seeberg.

Det ryska landslagets tränare, Markus Cramer, är trött på alla oklarheter.

– Det är skit. Vi har väntat, väntat och väntat. Det här är inte bra, säger han till Sportbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE