Beskedet: Får tävla i VM

avJacob Larsson, Kristoffer Bergström

Wada straffar inte den ryska antidopningsbyrån Rusada.

Därmed får ryska idrottare ställa upp i skid-VM och skidskytte-VM.

– Tyvärr är jag inte förvånad, säger Sebastian Samuelsson.

Det har tisslats och tasslats.

Var det möjligt att de ryska idrottarna återigen skulle bli avstängda på grund av dopningsrelaterade problem.

Svaret blev nej. Under tisdagen kom beskedet att den ryska antidopningsbyrån Rusada, frias av den internationella motsvarigheten, Wada.

”Nöjda med framstegen”

Därmed får samtliga vintersportare, däribland skidskyttarna och längdskidåkarna delta i kommande världsmästerskap som båda avgörs inom de närmaste månaderna.

– Vi är nöjda med de framsteg som har gjorts i att lösa den ryska dopningsfrågan sedan vi i september i fjol beslutade att hårdgranska Rusada, säger Craig Reedie, president för Wada.

Däremot klargör Wada också att man kommer bestraffa Rusada på hårdast möjliga vis om det framkommer att den ryska antidopningsbyrån ändå har förvrängt testerna på något sätt.

Samuelsson kritisk till beslutet

När Sportbladet talar med Sebastian Samuelsson om beskedet är han fortsatt kritisk till verksamheten kring de ryska idrottarna.

1 av 3 | Foto: Gian Ehrenzeller / TT
Sergey Ustiugov

– Först och främst är jag inte alls förvånad. Det var ett väntat beslut. Man kan se det på flera sätt: det var bra att Wada har fått ta del av datan från laboratoriet, men också ett problem att de sätter upp kriterier som de gång på gång vägrar att fullfölja. Då tappar man trovärdigheten, säger han.

”Väldigt konstigt”

Samuelsson menar att den första avstängningen aldrig skulle ha upphävts förrän man gått till botten med det ryska dopningslaboratoriet.

– Att göra en nation non compliant ska vara en sista utväg. Men hade man inte återinfört dem i september vore det inga problem, då hade man kunnat fortsätta och hålla linjen. Nu blir det väldigt konstigt, säger han.

Är kampen över för din del nu?

– Det är inget jag funderar över. Jag är inne i en tävlingsperiod, VM kommer snart, men försöker säga vad jag tycker. Jag tycker inte att beslutet påverkar mig, det påverkar mest Wadas trovärdighet.

VM i längskidor startar den 19 februari.

Skidskytte-VM kör igång den 7 mars.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM

Dopning