Tennis-skandalen: 83 personer anhållna

Spansk tennis skakas av en jätteskandal.

I dag anhölls 83 personer – varav 28 tennisspelare – för misstänkt matchfixning.

En av spelarna tävlade i US Open så sent som i september.

Matchfixning har varit ett stort problem inom tennisen de senaste åren.

Nyligen berättade svenske Daniel Windahl att han avslutade sin karriär då hoten blivit för frekventa.

– När jag var sexton började tråkiga meddelanden trilla in. Då hade jag tagit mina första ATP-poäng, börjat slå lite bättre spelare och blivit ett namn i Sverige. I början var det ”du är sämst” och ”min mormor är bättre än dig”. Men när jag var sjutton började hoten eskalera. Det ökade i mängd och blev grövre meddelanden. Då skulle dom döda både mig och min familj, berättade Windahl för Sportbladet nyligen.

83 personer anhållna

Och nu skakas spansk tennis av en jätteskandal.

I ett pressmeddelande bekräftar Europol att man genomfört en razzia och anhållit 83 personer – varav 28 är professionella tennisspelare – under torsdagsmorgonen. En av spelarna spelade US Open så sent som i september.

Personerna misstänks vara del i en stor matchfixningshärva där 97 tennismatcher på framför allt Challenger- och Future-touren riggats och nätverket sägs ha tjänat miljonbelopp de senaste åren.

Totalt genomsöktes 11 hus runt om i Spanien och under razzian beslagtogs 167.000 euro (motsvarande 1,7 miljoner kronor) i kontanter, en pistol, 50 datorer och telefoner samt en rad lyxprylar så som sportbilar.

Dessutom har 42 personer fått sina bankkonton frusna under utredningen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.