”Det handlar om att visa upp sig”

avChristoffer Braw

SPORTBLADET

Marcus Ericsson tar steget in i motorsportens finrum

Foto: Marcusericssonracing.com

I helgen kliver Marcus Ericsson in i formelracingens finrum. I en GP2-bil från stallet ART. Han gör det på den nybyggda lyxbanan i Abu Dhabi och inför ögonen på hela motoreliten.

– Det ska bli skitkul. Det är en grym bil, en enorm skillnad mot allt jag kört tidigare, säger Ericsson till Sportbladet.

– Det handlar om att visa upp sig och lära sig. Jag ser det mer som en förberedelse för nästa år. Om jag lyckas här kanske intresset för mig växer.

Foto: marcusericssonracing.com

Ni kan kanske resan nu. Marcus Ericsson slog igenom i Formel BMW 2007, gjorde ett mellanår i brittiska Formel 3 och slog i år igenom i både japanska och brittiska F3. Nu jagar flera av de stora GP2-stallen 19-åringen. Ett av dem är giganten ART, som Ericsson tidigare i höst testat med och som nu sätter Ericsson i en bil i Abu Dhabi.

När Sportbladet når Ericsson har han två dagars tester i ryggen.

Haft mycket strul

Två struliga dagar med tekniska bekymmer.

– Det gick inte superbra på testet men sådana dagar har man också.

– Första dagen hade jag en väldigt otur med bilen. Det var bromsproblem som satt i länge. Och på den andra dagen blev det fel på bilen direkt. Vi fixade den men så gick den sönder igen så jag körde bara åtta nio varv. Därför var det ändå okej att vara nia.

Hur känns det att sitta i GP2 och i en ART-bil?

– Det är såklart väldigt positivt att ha fått chansen i GP2 och ART. Det är det mest framgångsrika stallet så det känns otroligt hedrande att få köra hos dem.

Många som slåss i toppen

Och det är ingen hemlighet att ART är intresserade av dig som en av två förare till GP2-säsongen nästa år.

– Nej, det är klart att de är intresserade, annars hade jag inte varit här. Men det finns många fler förare de är intresserade av, de har många alternativ.

Du kommer att köra på en helt ny bana i helgen. Hur känns den?

– Allt här är helt enormt imponerande. Allt är väldigt maffigt och det är väldigt coolt att köra här. Banan är inte den bästa men inte dålig. Den är som en stadsbana ibland och som en vanlig bara ibland.

Det är på den spektakulära banan Marcus Ericsson ska göra sin debut i GP2. Kvalet körs på fredag eftermiddag. Loppen körs lördag och söndag förmiddag. Och visst finns det orosmoment för Ericsson.

”Har aldrig gjort depåstopp tidigare”

– Det är mycket som är nytt för mig. Jag har aldrig gjort depåstopp tidigare och det är väldigt svårt. Man tappar lätt en, två, tre sekunder. Och det är lättare att tappa mycket tid på varven. Så det gäller att fokusera och få till allt.

Vad är målsättningen för helgen?

– Det är såpass hög nivå att jag inte kan säga att jag ska vinna allt. Det blir svårt, men jag tror ändå att jag har möjlighet att vara med i toppen. Det tror jag alltid.

Hur laddar du upp?

– Jag badar och äter cashewnötter (skratt). Och så är jag mycket med teamet och försöker bilda bra relationer med dem. Det är viktigt att ha deras stöd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport