UTOMJORDISK

SPORTBLADET

Anrell: Han har inga gränser – han är från Mars

Foto: FOTO: ANDREAS BARDELL
Bolt ringer hem.

BERLIN. 9.58. Klockan kvart i tio i går kväll.

De hade talat om att han var från en annan planet, kanske Mars, och att han kanske skulle kunna springa neråt 9.5 – och så gjorde han det.

Den lilla killen med skolios och ADHD visade att han utvecklats till världens bäst fungerade kropp och idrottens skarpaste hjärna.

Det finns saker som man noterar på ett sätt som gör att man inte kan bortse från det:

Usain Bolt är inte bara från en annan planet, han är en annan sorts människa än de andra också; tio centimeter längre och han har ben som är nästa lika mycket längre än de andras och han har lår som har muskler som befinner sig i en helt annan dimension än de övrigas.

När jag tittar på Tyson Gay och Usain Bolt och jämför deras lår när de ligger i blocken för att starta blir jag nästan chockad.

Bolts lår – där de viktigaste speedmusklerna som den så kallade hamstringsmuskeln ligger - är nästan dubbelt så tjockt som Gays. Det är som om de skulle tävla i olika viktklasser. Kanske borde de det...

Gays lår var späda, Bolts var som en kontinent.

Det brukar sägas att Bolts annorlunda kroppskonstitution gör honom långsammare och mer lämpad för längre distanser som 200 och kanske 400. Men i går kunde man se att han förbättrat sin speed i sommar. Han var uppe i startblocken lika snabbt som de andra. Han hade ledningen redan efter 15 meter istället för efter 45–50 som brukar vara det normala.

Resten var defilering.

Det var på det hela taget en underbar dag på löparbanan.

Försöken var en enda stor fest. Det var små pojkar som spelade stora pojkar. Känslan vid semifinalerna var att det här var pojkarnas stund.

När kameran gick framför dem vid starten var det som att titta på fotograferingen av ett skolfoto. De tuffaste, men samtidigt mest osäkra, pojkarna var mest crazy.

Största tönten var norrmannen som tränat in årets sämsta min.

Den som syns mest vinner

Han sprang dåligt också i sin semifinal. Tänkte nog för mycket på att han gjort bort sig inför några hundra miljoner tv-tittare.

Det var som att titta på grabbarna som har sin stora chans att synas.

Den som syns mest vinner - ni minns väl hur det var i skolan – men alla lite äldre vet att just han kanske inte är vinnaren i det långa loppet. Mest vinner den som ligger i flickornas knä som en målvakt. Ni minns säkert...

Näst mest syntes Baily i går. Crazy kid.

Mest syntes Powell som hade sin nummerlapp för munnen. Hur kul som helst. Rena buskillen. Men som alla buskillar i klassen fick han inte så höga betyg. I finalen slutade han bara trea.

Sen boxades han med Bolt inför starten. det gillade jag. Det var ganska avspänt. Det är så långt från idrottens normala och ohyggliga tungsinthet man kan komma.

Framtiden tillhör naturligtvis Bolt.

Han är bara 22 år och om hans kropp håller kommer han att hålla länge. Och om han låter bli de snabba bilarna som gjorde att hans karriär höll på att ta slut i våras. Han körde alldeles för fort – i badtofflor...

Men framtiden tillhör verkligen Bolt.

Det är en intressant utveckling för en kille som förutom sin skolios – en skelettsjukdom som små barn ofta har och som hyggligt kan rättas till med gipsning och operation - tidigt fick en diagnos som ”hyperaktiv” - det som vi i Europa med hjälp av bland annat en svenske läkaren Christopher Gillberg valt att kalla ADHD. Lite åt samma håll som Michael Phelps, ett annat bokstavsbarn som fick sin diagnos när han var nio år. Phelps hittade en en verksamhet som gjorde att hans speciella egenskaper kunde komma till användning. Precis som Bolt.

Ingenting kan stoppa Bolt

–Jag vet inte vad jag gjorde för fel, sa Bolts mamma i en intressant engelsk intervju jag läste. Hon trodde att diagnosen möjligen kan ha berott på att hon åt så abnormt mycket godis när hon var gravid. Det är sånt man kanske tror på Jamaica, vad vet jag.

Mamman säger också att Usain redan som bäbis var extrem.

–Han kunde nästan klättra upp i min säng när han var tre veckor gammal, säger hon.

Låter lite väl brådmogen i mina ögon men kan man springa 100 meter på 9.58 så varför inte...

Bolt kramade om sin mamma när han gjorde sitt ärevarv i går. Det var en rörande syn.

I går var han kung och hon var drottning. Det är också en utveckling från Peking för ett år sen när mamman och sonen var mera okända och hon stoppades brutalt av vakter när hon skulle ner till löparbanorna och gratulera sin son som ju vunnit i stor stil även då...

Nu stoppar ingenting dem, var sig hennes son eller henne.

Gay sa på presskonferensen i går efter loppet att han kan springa lika fort som Bolt och det tror jag kanske stämmer. Han har sänkt sin nivå i år, trots en rätt svår skada i ljumskarna och han har tvingats tänja på gränserna för att ha en chans att utmana Bolt.

Men sannolikt förstörde han också en del av sin hälsa i loppet i går och offrade 200 meter i ett tappert försök att slå Bolt i den finaste grenen.

Mitt tips är att han inte springer 200 meter senare i veckan.

Var går Bolts gränser?

Finns det överhuvudtaget några gränser?

Och framförallt: är han ren?

Det är klart att man måste ställa de frågorna. Dessvärre har jag inga svar.

Bolts utveckling är nästan obehagligt märklig. Han har bara sprungit 100 meter professionellt i två år.

Första gången sprang han på 10.03, Andra loppet sänkte han till 9.74. Året efter satte han sitt världsrekord i Peking på 9.69.

Som en scen ur E.T.

Det är naturligtvis lite för bra för att vara sant.

I år har en del av hans träningskompisar i Jamaica haft liknande snabba utveckling, bland annat den dopningsmisstänkte Yohan Blake, så visst finns det anledning att vara misstänksam. Särskilt som Jamaica saknar ett nationellt program mot dopning.

Men jag tror fortfarande att Bolt är ren.

Jag tror det så länge ingen bevisar motsatsen och än så länge har ingen ens varit i närheten att lyckas med det. Dessutom beter han sig inte som de dopade idrottsmän jag haft med att göra inom friidrotten. Han har en frimodighet som jag aldrig sett hos någon fuskare. Jag vet inte vad det är värt, men jag hoppas att det är värt en hel del.

2008 korades Bolt till Världens bästa idrottsman i hård konkurrens med Michael Phelps.

Ingen dålig utveckling för två bokstavsbarn med många negativa förväntningar på sig i början av livet.

I år vinner Bolt titeln igen.

I år är han ännu mera överlägsen.

Ingen dålig utveckling för killen med skolios som använder sina prispengar till - bland annat - att ge sin utfattiga hemby på Jamaica elektricitet och rent vatten.

Män är från Mars och kvinnor från Venus, sa man på 90-talet.

Bolt är från Mars och Gay, han är väl från jorden antar jag.

Bolt är definitivt från en annan planet och när jag gick förbi honom på väg ut från löparbanan i går kväll så tog han fram sin mobil och ringde och pratade en lång stund med någon, totalt avskärmad från omvärlden som väntade på hans kungsord. Alla ville höra världens snabbaste man förklara sin syn på tillvaron men Bolt han ringde hem.

Phone home, sa han, till funktionärerna och det var som att se en scen ur E.T.

Jag tog en bild med min mobil. Phone home. Applåder från Mars.

avLasse Anrell