Ridsport

Prinsessan DOPNING

Av: 

Mia Sahl

SPORTBLADET

Köpte sig till makten – säger ja till otillåtna läkemedel: ”Vansinne”

Hon blev vald när hon lovade att ösa in pengar i ridsporten.

Prinsessan Haya – ridsportens största makthavare – står bakom beslutet att lätta på dopningsreglerna.

I förra veckan lyckades hon få internationella ridsportförbundet att säga ja till olagliga läkemedel på tävlingsbanorna.

– Beslutet är rena vansinnet, säger svenske dopingexperten och veterinären Peter Kallings.

Prinsessan Haya av Jordanien valdes 2006 till ordförande i det internationella ridsportförbundet FEI efter att ha bedrivit en massiv lobbykampanj sponsrad av maken Shejk Mohammed bin Rashid al Maktoum.

Shejken är Emir av Dubai, premiärminister och vicepresident i Förenade arabemiraten, tävlingsryttare och hästuppfödare.

Under FEI:s årsmöte i Köpenhamn förra veckan presenterades ett nytt, hårdare, reglemente mot dopning av häst. Reglementet ska börja gälla till årsskiftet och har välkomnats av både svenska elitryttare och veterinärer.

Tillägg

Men i sista sekund gjordes ett tillägg till de nya striktare reglerna. En ”alternativ lista” med nya, högre gränsvärden för veterinärmedicinska preparat lades till. Vid omröstningen, där Sverige självklart röstade nej, gick reglementet inklusive den nya listan, igenom med rösterna 53 mot 40.

– Man kan ju misstänka att flera länder inte riktigt fattade vad de röstade igenom, säger Bo Helander, ordförande för Svenska ridsportförbundet.

Rider själv

Bakom listan står en grupp som företräds av den amerikanske veterinären Tim Oberon. Han har inget stöd hos de amerikanska FEI delegaterna men däremot stöds hans lista av FEI:s ordförande, prinsessan Haya.

Hon är själv en mycket duktig ryttare och säger sig vara en stor hästvän. Men när hennes make stängdes av från en tävling i distansritt i våras sedan det konstaterats att hans häst var dopad, var det många som ifrågasatte hennes syn på dopning.

Även hennes makes son, Shejk Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, utreds nu för misstänkt dopning sedan hans häst Eo Fawati testats positivt i en dopingkontroll under en distanstävling i Bahrain i januari i år.

Prinsessan Haya har sedan hon tillträtt donerat stora summor till FEI. Förra året gav hon förbundet motsvarande drygt 130 miljoner kronor för att de skulle kunna köpa det hus i Lausanne där de nu har sitt högkvarter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Tiina, 41, berättar om dramatiska flyktförsöket – med prinsessan från Dubai

ÄMNEN I ARTIKELN

Ridsport

Prinsessan Haya

Mohammed bin Rashid Al Maktoum