AIK & Bajen i Pridetåget

SPORTBLADET

”Det är fantastiskt att de vill vara med”

Foto: Foto: TORBJÖRN ANDERSSON
Startade -98 Stockholm Pride är en årligen återkommande festival, som främst riktar sig till homo-, bi- och transpersoner. Den startade 1998.

I slutet av juli kommer Pride i vanlig ordning till Stockholm. I år med två nya deltagare: både AIK och Hammarby kommer gå med i paraden.

– Det är otroligt glädjande, säger presschefen Jessica W Sandberg.

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Iván Óbolos AIK ska delta i Pride 2009.

Den 27 juli färgas Stockholm åter i regnbågens färger. Pride, festivalen som står för lika rättigheter för homo-, bi- och transsexuella, har funnits i 30 år i olika former i Sverige. Idrottsrörelsen har länge haft en perifer roll i sammanhanget men nu ser det ut att vända. Fotbollsstjärnan Glenn Hysén invigde Stockholm Pride 2007 och i år kommer nästa genombrott: både AIK och Hammarby kommer vara med i den berömda paraden.

– Det är fantastiskt att de vill vara med. Det är första gången någon större idrottsklubb deltar, säger Stockholm Prides presschef Jessica W Sandberg.

– Det är ingen hemlighet att det finns en hård jargong med mycket homofobi inom sporten. Bög, kärring, fjolla och så vidare. Det är därför det här är så roligt.

”Säkert stora namn”

AIK:s ordförande Johan Strömberg berättar att frågan dök upp på ett styrelsemöte i höstas.

– Alla tyckte det var en bra idé. I AIK jobbar vi hårt med att den här typen av frågor. Vi har till exempel gett alla ledare en HBT-utbildning.

Kommer någon av klubbens stora profiler gå med i paraden?

– Ingenting är klart, men det ser ljust ut, så mycket kan jag säga. Det blir säkert något stort namn.

Djurgården sa nej

AIK kontaktade Hammarby och Djurgården för att försöka få med de två andra stora klubbarna från huvudstaden. Hammarby nappade direkt, medan Djurgården tackade nej till att gå i paraden under föreningsflagg. Däremot uppmuntrar klubben sina medlemmar att delta på egen hand.

– Det stämmer. Men nu har vi fått klartecken att Djurgårdens damer kommer vara med, säger Jessica W Sandberg.

Dröjde länge

– Man kan tycka det är lite konstigt att det här dröjde så länge som till 2009. Men nu väljer vi att fokusera på det positiva.