Motorlistan 11 juli

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Anna Andersson listar de i motorvärlden som förtjänar att listas.

Har pole position på veckans motorlista. FOTO: AP

1 Sebastian Vettel

?Han vann på Silverstone och nu ska Sebastian Vettel köra sitt första F1-lopp på Nürburgring. Den klassiska banan är känd för att vädret snabbt kan skifta och det blir en tuff utmaning för den unge tysken, men han är favorit. I alla fall hos Bernie Ecclestone som också tror att han kan vinna VM. Annars snackas det mest om att Fernando Alonso ska ersätta Kimi Räikkönen i Ferrari, finändaren ska enligt uppgifter få 280 miljoner kronor för att bryta sitt kontrakt efter årets säsong.

Viasat Motor, söndag klockan 14.

2 Dani Pedrosa

?Vilken comeback! Spanjoren är tillbaka sedan han vann

MotoGP-loppet i USA. Han var utan seger i 392 dagar och har haft ett år fyllt av skador, men nu är han tillbaka. Årets mest spännande VM-serie kan bli ännu häftigare med fyra förare som alla kan vinna.

3 Ari Vatanen

?Den förre rallyvärldsmästaren vill ta över som president i FIA: Han tänker kandidera, men det funderar den sittande presidenten Max Mosley också på...

4 Stefan Everts

?MX1-legendaren kommer tillbaka till Gotland. Han har gjort två försök att vinna Gotland Grand National, men inte lyckats.

I år satsar han på revansch.

5 Patrik Sandell

?Tillsammans med PG Andersson ska han försvara Sveriges färger i Rally of Nations som avgörs i Mexiko. Tävlingen består av 18 sträckor, hälften superspecialer och alla värderas lika oavsett längd. Det segrande teamet får dela på 50?000 dollar.

6 Elin Mann

?Hon var det största svenska glädjeämnet under Uddevallas VM-deltävling i MX1. Svenskan är femma i VM och var fyra respektive femma i helgen. Bland killarna var Alex Eriksson bäste svensk i MX2 och Tom Söderström i MX1. Johan Carlsson som är den ende svensk som kört hela VM-serien bröt nacken i Uddevalla och är borta resten av året. Han mår efter omständigheterna bra och hoppas på att köra nästa år igen.

7 Sebastian Loeb

?Enligt autosportnieuws.be funderar rallyvärldsmästaren på att göra comeback i Le Mans 24-timmars 2010.

8 Jaime Alguersuari

?Det ryktas om att han ska ersätta Sebastien Bourdais i Toro Rosso redan den här säsongen. Enligt franska ’Auto Hebdo’ får fransmannen en sista chans i helgen. Andra som är aktuella som ersättare är Giorgio Pantano och Bruno Senna. Även Nelson Piquet kan ha kört färdigt efter Tysklands GP, ersättare är Romain Grosjean skriver Blick.

9 Fuji

?Finanskrisen har gjort att Toyota inte har råd att betala för att F1 ska köras på banan. Därför blir det inget lopp där 2010.

I år körs Japans GP på Suzuka.

10 Martin Truex jr.

?29-åringen byter Earnhardt/Ganassi-Racing mot Michael Waltrip Racing 2010, anledningen är att teamägare Waltrip inte ska köra hela säsongen nästa år. Årets säsong i NASCARs sprint cup kör Truex klart för sitt nuvarande stall.

Viasat Sport HD, söndag kl 00.30

Motorstopp

Bernie Ecclestone

?F1-gurun hyllade den forne tyske diktatorn Adolf Hitler i en intervju med The Times. Han har fått svidande kritik och för det och säger nu:

– Jag är ledsen att jag var en idiot, säger han till Jewish Chronicle’.

Idiot? Det var ett milt uttryck.

ARTIKELN HANDLAR OM