Poker

Toppspelaren som inte blir sponsrad

Av: 

Minimedia

Jim Baas

SPORTBLADET

”Jag är kvinna...”

Hon är en av Sveriges absolut bästa pokerspelare men har ändå inget kontrakt. Här ger Magdalena In De Betou sin förklaring till varför.

– Jag är kvinna, säger hon.

Skådespelare – och pokerspelare  Magdalena in de Betou har röstats fram till Sveriges bästa kvinnliga spelare i konkurrens med Lina Olofsson och Birgitta Johansson, som också var nominerade.
Skådespelare – och pokerspelare  Magdalena in de Betou har röstats fram till Sveriges bästa kvinnliga spelare i konkurrens med Lina Olofsson och Birgitta Johansson, som också var nominerade.

Könsdiskriminering finns överallt – så också inom pokern.

Skådespelaren och pokerspelaren Magdalena In De Betou, 44, blev på onsdagen vald till Sveriges bästa kvinnliga pokerspelare. Men det räcker inte ens att vara bäst i Sverige på damsidan för att få ett kontrakt med ett spelbolag.

Blir inte sponsrad

Hon åker till Köpenhamn och Scandinavian Poker Awards på måndag, som svensk kandidat till priset som Skandinaviens bästa spelare. Dagen efter börjar PokerStars EPT Copenhagen och Magdalena skulle gärna spela turneringen.

Men att spela en deltävling på European Poker Tour kostar en hel del och den danska deltävilngen är inget undantag – inköpet går loss på 50 000 danska kronor, mer än 70 000 svenska dito. Tio procent av dem som ställer upp i tävlingen får pengar tillbaka så det är inte bara att betala avgiften för egna pengar. De flesta som spelar tävlingen når dit via billigare satellittävlingar eller genom att vara sponsrade av spelbolag.

Och det är alltså inte Magdalena In De Betou.

– Tråkigt. Men det är som det är, säger Magdalena till Sportbladet Poker.

”Har vinnarskalle”

Hon har spelat flera år och det med framgång. Det har givit några kortare kontrakt med Unibet och, främst, Ålandsbaserade spelbolaget Paf.

– Ja, jag har haft lösa kontrakt men inget längre, säger Magdalena.

Varför inte?

– Säg det. Jag förstår inte det själv, borde få ett bra och långt kontrakt eftersom jag både har vinnarskalle och är så seriös i mitt spelande.

Hon fortsätter:

– Jag säger inte att det är fel på något sätt, det är ändå få som får kontrakt. Men det är rätt grabbigt med 28-åriga killar som styr i spelbolagen. På så sätt är jag ”apart” (annorlunda) och passar inte alls in i den profilen.

Vilken profil?

– Som kvinna. Jag är kvinna och det är väldigt stor skillnad... och ändå ökar ju kvinnorna inom pokern.

Jämställd när man spelar

Så ser det alltså ut nådens år 2009, enligt Magdalena In De Betou.

– Det känns lite mossigt, om jag ska vara ärlig. Men skit samma, när man spelar är man jämställd och det är kul.

Hur mycket tid ägnar du åt poker nu?

– 20 timmar i veckan, kanske. Sedan spelar jag musikal, som Sunes mamma på Göta Lejon (på Södermalm i Stockholm, samma stadsdel som hon bor i). Och så jobbar jag med ett stort, hemligt SVT-projekt.

Hon skulle gärna spela fler pokerturneringar. Men sponsorerna lyser med sin frånvaro.

– Jag förstår inte varför. Men jag har en fin familj som stöttar mig och jag kämpar på, jag älskar att spela poker.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Poker

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker