Skidskytte

”Dags att agera”

SPORTBLADET

Svenska ledarna kräver att det ryska laget skickas hem

Staffan Eklund.
Staffan Eklund.

PYEONGCHANG. Nyss kom den officiella bekräftelsen: de tre ryska storstjärnorna är dopade.

Men resten av det ryska laget får vara kvar.

Därför väntas nu Sverige och övriga VM-nationer att agera gemensamt mot ryssarna och Internationella skidskytteförbundet (IBU).

— Vi kan inte tiga längre, säger förbundskapten Staffan Eklund till Sportbladet.

På en presskonferens med Internationella skidskytteförbundet (IBU) klockan sex i morse svensk tid kom den slutgiltiga bekräftelsen: de ryska storstjärnorna Jekaterina Jurjeva, Albina Achatova och Dimitrij Jarotjenko har alla bloddopat sig.

De har redan lämnat VM.

— Skönt med ett besked. Stämningen har varit tryckt och alla har tittat snett på varandra, sa Helena Jonsson till Sportbladet några timmar före presskonferensen.

Jonsson segrare

Då ryssarna åkte fast redan i världscuppremiären kommer alla deras resultat under säsongen strykas. Det innebär att Jonsson utses som segrare i masstarten och VM-genrepet i Antholz som Jurjeva vann och att hon flyttas upp på pallen i Hochfilzens sprint (där Jurjeva kom tvåa).

Wolfgang Pichler krävde redan i förra veckan att hela det ryska laget skulle skickas hem från VM. Han menar att när tre ryska åkare åker fast samtidigt för samma substans så är det ett bevis för att ryssarna dopar sig systematiskt.

Förbundskapten Staffan Eklund tycker också att man ska skicka hem hela det ryska laget.

— Absolut.

IBU lyssnar inte

Men IBU lyssnar inte på svenskarna. De tänker inte ta till sådana starka åtgärder utan låter ryssarna vara kvar.

Men Sverige och övriga nationers förbundskaptener går nu samman i en gemensam protestaktion mot ryssarna.

— Det är dags att agera och ställa krav nu. Ska vi kunna motivera för tv och sponsorer att satsa på vår sport kan vi inte tiga längre, säger Eklund till Sportbladet.

Han hoppas att man gemensamt kan lämna in en protestlista till IBU innehållande ett antal punkter om hur förbundet måste ta tag i dopningen.

En av punkterna kommer att bli att kräva att världscupfinalen i Chanty-Mansiijsk i mars flyttas som en protest mot den ryska dopningen.

— Ryska förbundet tjänar en massa pengar på att arrangera världscupfinalen och det ska de inte få göra, säger Eklund.

Eklund missnöjd

Andra punkter som kan komma upp på listan till IBU är att dra in antalet startplatser i världscupen för den nation som har dopade åkare och stoppa bidraget till mat och boende som varje nation får till varje åkare.

De ryska åkarna riskerar nu upp till fyra års avstängningm en troligtvis stannar det vid två.

Det är inte Eklund nöjd med.

— Det ska vara livstid när det är bloddopning, säger Eklund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skidskytte

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte