Viktoria Helgesson inför EM: Vill åka felfritt

1 av 2 | Foto: Foto: ANDERS DEROS
Helgesson under VM i fjol.

avDavid Tanentsapf

SPORTBLADET

Hon är Sveriges stora hopp i konståknings-EM i Helsingfors.

För Sportbladet berättar Viktoria Helgesson, 20, om sina mål inför tävlingsstarten i morgon och den ryska tuttolyckan i paråkningen.

– Jag lovar, det kommer inte att hända mig, säger hon.

Viktoria Helgesson från Tibro är den enda svenskan i damklassen i årets konståknings-EM i finska Helsingfors.

Hon blev svensk och nordisk mästare i fjol, men slutade på artonde plats i både EM och VM. Nu ska hon ta ytterligare ett steg.

– Jag sätter aldrig upp några placeringsmål, det är inte lönt för jag kan inte påverka hur de andra åker. Egna mål, det har jag massor. Men mest vill jag bara åka två felfria program, säger hon.

”Hoppas”

Vad kan vi förvänta oss, topp 10?

– Då skulle jag bli jätteglad. Vi får hoppas.

Du har förändrat en del från förra säsongen...

– Ja, förhoppningsvis till det bättre. Det är lite nya steg och piruetter, men mest hoppas jag att jag är säkrare. Jag har lagt till en trippellutz i det korta programmet, det hade jag bara i friåkningen förra året. Annars är det inga stora förändringar.

”Kommer inte hända”

Du är 20 år och på utveckling. När ska du vara som bäst, vad är målet?

– Jag tänker nog inte så. Mitt mål är att nån gång åka två felfria program med trippelhopp på ett mästerskap. Sen när det händer, i vilket mästerskap. Det har jag inte funderat på.

I tisdagens isdans råkade ryskan Ekaterina Rubleva ut för den ultimata konståkningsmardrömmen under tävlingarna i Hartwall Arena. Mitt under åkningen hoppade bröstet helt enkelt ur klänningen. Men Rubleva och partnern Ivan Shefer höll god min, åkte färdigt programmet och slutade på en fin tolfteplats.

– Ja, jag såg det. Men jag lovar, det kommer inte att hända mig. Det har vi sett till med dräkterna.

Hur då?

– Det handlar om materialet, och knapparna är igensydda och så för att hålla allt på plats eller vad man ska säga. Det kan bara inte hända, jag är i alla fall inte orolig.