”Vi har 10 procents chans”

Lindgren om Kristianstads möjligheter mot storlaget

IFK Kristianstad är i åttondelsfinal i Champions League för första gången.

Era chanser i procent mot Flensburg?

– 10 procent, max 15, att gå vidare, säger Ola Lindgren, som tränat såväl tränarduon som lagkaptenen och målmaskinen i det tyska storlaget.

För första gången i klubbens historia är IFK Kristianstad framme i en åttondelsfinal i Champions League.

Där ställs man mot tyska topplaget Flensburg, med fem svenskar i laget, med första matchen av två i Kristianstad i kväll.

En match som många menar är den största IFK spelat i Kristianstad.

Bara två svenska klubbar har tagit sig förbi gruppspelet i Champions League tidigare: Redbergslid 2002 samt Sävehof 2005 och 2012. Men då var konkurrensen inte densamma som nu.

Hur stora chanser har ni i procent, Ola Lindgren?

– Totalt sett att gå vidare säger jag 10 procent, max 15. I den här första hemmamatchen har vi kanske 20 procent, säger IFK-tränaren.

Topp-tre över skrällar

Kristianstad har tagit några enstaka, tunga skalper i Champions Leagues gruppspel de senaste tre säsongerna.

– Men de vi lyckats överraska mot och fått bäst utdelning på är de lite större, fysiska lagen där vi utnyttjat vår speed. Flensburg är också ett snabbt spelande lag där vi kan få svårare att få utdelning på vårt omställningsspel.

Hur många plusmål behöver ni i den här första matchen för att ha en chans totalt i dubbelmötet?

– Jag vill inte spekulera i det. Det känns inte realistiskt. Vi kommer att ha tillräckligt stora problem med att över huvud taget vinna hemmamatchen.

Men om ni skulle ta er vidare – hur stor skräll skulle det vara i svensk klubblagshistoria?

– Det skulle nog slå sig in på topp-tre. Jag var med och slog ut Barcelona med Drott (1989 i kvartsfinalen i Europacupen) och så slog ju RIK ut Lemgo i semifinalen i Cupvinnarcupen när Lemgo var riktigt bra (2003).

Målmaskin och rekordman

Kristianstad ställs mot en av de mest omtalade spelarna i handbollsvärlden den senaste veckan. Förra torsdagen slog nämligen högernian Holger Glandorf det 16 år gamla rekordet över flest spelmål i Bundesliga som sydkoreanen Yoon Kyung-shin hade på 2262 mål.

– Den största respekt. Glandorf måste vara en av de bästa spelarna i Bundesligas historia, säger Lindgren om sin gamle adept.

Lindgren tränade Glandorf första gången redan 1999, när storskytten kom till Nordhorn som 17-åring.

– Jag spelade fortfarande då men tränade juniorerna en gång i veckan. Han var lite tunnare då än nu – om det är möjligt (skratt). Jag visste att han skulle bli bra. Han hade explosiviteten, men han var lite vild.

Fem svenska silverhjältar

När Lindgren tog över som tränare i Nordhorn 2003 blev Glandorf helt ordinarie och stannade sedan tills svensken lämnade 2009.

I Nordhorn under Lindgrens ledning spelade också Maik Machulla och Mark Bult under flera år. I dag är de huvudtränare respektive assistent i Flensburg.

Lindgren värvade också Flensburgs svenske lagkapten och försvarschef Tobias Karlsson till Bundesliga när han tog denne till Nordhorn 2008.

Till dem kan vi lägga Jim Gottfridsson och Mattias Andersson som Lindgren tränat i landslaget under flera år.

Övriga två svenskar i Flensburg är Simon Jeppsson och Hampus Wanne.

Totalt hittar vi fem spelare på planen i kväll som var med i det svenska EM-silverlaget i januari: Jeppsson, Wanne och Gottfridsson samt Kristianstads Philip Henningsson och Albin Lagergren.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.