Pillan utan pisten

SPORTBLADET

Pernilla Wiberg njuter av sitt nya liv i sitt nya hemland Monaco.

Hon njuter av sin nya frihet och berättar om livet efter skidåkningen.

Och hennes pojkvän Bödvar Bjerke berättar för första gången om den dramatiska olycka som kunde kostat honom livet. Ännu vet ingen vad som hände minuterna innan Bödvar hittades medvetslös utanför ett hotell i Storlien.

Inte ens eget detektivarbete av Pernilla har gett något svar.

Foto: PRESSENS BILD

Pernilla Wiberg hade en lång och framgångsrik karriär där hon tjänade miljoner. Men hon kan bli av med det mesta om hon förlorar den pågående skattestriden som snart ska upp i kammarrätten.

Pernilla går ut som nummer två i Sportbladets serie om livet efter idrotten för tre av våra största idrottskvinnor.

I går berättade vi om Ludmila Engquists liv efter karriären.

I morgon får ni träffa Magdalena Forsberg.

✓Wibergs karriär fylld av segrar - och skador

4 år Står på skidor för första gången under en skidresa med föräldrarna Per och Margaretha, storasystern Annika och lillebror Andreas.

11 år Går med i Norrköpings slalomklubb. Hemmabacken blir den 125 meter långa Yxbacken.

13 år Åker ungdoms-SM första gången och tränaren Jalle Svanberg ser talangen direkt.

14 år Tar hem ungdoms-SM både i slalom och storslalom. Vinner också slalomtävlingen i Trofeo Toppolino, inofficiellt VM för ungdomar.

16 år Börjar på skidgymnasiet i Malung. Träffar dåvarande pojkkvännen Sverre Liljekvist.

18 år Är världens största talang. Men

skadeeländet har redan startat. Rankad som världens bäste junior är hon på väg till JVM i Alaska, då hon faller i en tävling i Vermont och sliter sönder knät, ledband, korsband, rubbet.

19 år Efter ett års vila gör Pillan comeback i Vemdalens och Åres världscupslalom. Blir femma i Vemdalen och trea i Åre.

20 år Det stora genombrottet. Vinner sin första världscuptävling i österrikiska Bad Kleinkirchheim den 7 januari 1991. Tar sitt första VM-guld i Saalbach tre veckor senare – i storslalom. Får Bragdguldet.

21 år Pernilla är en etablerad världsstjärna. Tar Sveriges enda OS-guld i Albertville, då hon vinner storslalomtävlingen i Meribel.

22 år Skadad igen. Under en slalomtävling i slovenska Maribor sliter Pernilla av hälsenan.

23 år Är tillbaka efter att ha slitit hela sommaren för att få upp styrkan i benet. I OS i Lillehammer bär hon flaggan då svenskarna marscherar in under invigning. Tar OS-guld i kombination.

24 år Pernilla är en av alpina världens hetaste damstjärnor. Följer i Ingemar Stenmarks spår och flyttar till skatteparadiset Monaco.

25 år Pernillas bästa mästerskap någonsin tar två VM-guld (kombination och storslalom) i spanska Sierra Nevada. Utses till VM:s bästa åkare.

26 år Träffar norrmannen Bödvar Bjerke under ett träningsläger i Nya Zeeland. Vinner totala världscupen, men vid VM i Sestriere blir det bara en medalj, VM-brons i störtlopp.

27 år Knäproblemen är tillbaka och det går tungt i världscupen. Pernilla siktar på en enda sak, störtloppet i Nagano-OS. Lyckas också nå målet och tar ett OS-silver.

28 år Pernilla är i form igen och på VM i Vail, hennes andra hemmaplan, tar hon VM-guld i kombination och VM-silver i slalom.

29 år Landar tungt efter ett jättehopp i St Moritz störtlopp. Brosk lossnar i vänster-knät och hon tvingas till en ny, svår operation. Ny, årslång vila.

30 år Pernilla gör comeback mitt under säsongen, men har tappat formen. Hamnar långt ner i startfälten och vid VM i St Anton missar hon medalj för första gången i ett mästerskap.

31 år Pernilla gör sin sista säsong och satsar allt på OS i Salt Lake City. Kommer tvåa i Saalbachs störtlopp strax före OS. Men magin är borta då det verkligen gäller.

Nu ska jag bara må bra inget annat

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint