Sofia från helt uträknad till en VM-plats

SPORTBLADET

Mathias Fredrikssons nionde SM-guld - Elin Eks första efter fyra silver och sex brons.

Så kommer jaktstarts-SM i Rudan, Haninge söder om Stockholm att gå till historien

Grattis, Mathias och Elin - men för mig var ändå en annan medaljör och VM-resenär dagens åkare: Sofia Domeij, en 26-åring från Skademark i Ångermanland, som kommit igen efter att ha varit helt uträknad från all idrott.

Nu står Sofia här frisk och stark och solbränd och jätteglad över den silvermedalj hon spurtat hem i sista stavtaget, tiondelen före Åsarnas Mariana Handler.

Ingen kan egentligen ana vad hon har gått igenom de senaste åren, då hon missat två säsonger på grund av överträning och som en följd av detta en ryggskada.

- I februari 1998 fick jag diagnosen om överträning, och i juni kom det ryggonda. En disk hade hamnat i kläm, berättar Sofia Domeij.

- Så illa var det under ett halvår, att jag inte ens kunde sitta. Jag hade svårt att sova, och när jag åter kunde åka skidor, blev det för mej ett sätt att bli stark igen.

Så jämför hon dagens andraplats med sin start i jaktstarts-SM januari 2000 i Jönköping:

- Jag var väl nummer 36 av 37, men ändå tänkte jag: "Wow, jag är med igen!". På sitt sätt var jag lika glad då som nu över min andraplats.

Kändes orättvist

En koll av fakta visar, att Sofia Domeij från Husums SK på inledande 5 km fri stil kom 35:a av 42, 2.22 efter Antonina Ordina, och att hon efter 10 km klassisk stil till slut blev 31:a av de 35 som fullföljde, 6.16 efter Ordina.

Ändå alltså, en stor seger för den tjej som vid junior-VM i Asiago 1996 varit bästa svenska med en tolfte- och en niondeplats.

I Asiago togs medaljerna av Julia Tjepalova, Kristina Smigun, Maija Poukilainen och Sanna Virtanen, och idag säger Sofia:

- Klart att det kändes orättvist, när man sedan såg hur bra det gick för dom, medan jag inte ens kunnat sova...

Om två veckor börjar VM i Val di Fiemme.

Sofia Domeij är med i svenska laget, men det är knappast troligt att vi får se henne i något lopp.

- Jag kom med som sjätte tjej, och för mig var bara det en seger, säger hon.

Haninge-SM:s programomslag pryddes av en viss Per Elofsson, trots att det kom 10 000 åskådare, kan man förstå arrangörernas bitterhet för att Per valde att stanna hemma i Umeå och VM-träna i stället för att SM-tävla.

- Vi kan bara gissa hur många tusen till som hade kommit med Per, och hur många av de 5 000 upptryckta autografkorten vi då kunnat sälja, filosoferar Dick Hjalmarsson i arrangörsstaben.

Helgens tävlingar var första skid-SM i Stockholm sedan 1922 har man ju hört.

Båten försenad

Men ingenstans har man kunnat läsa hur det gick 1922.

Alltså kommer här denna för skidhistoriskt intresserade nödvändiga information.

Tävlingarna ingick i Nordiska Spelen, och både 30 och 60 km kördes samma dag, tisdag 7 februari.

Det var 13 minusgrader, start och mål på Djursholms idrottsplats, och svenska mästare blev:

" på 30 km Sven Utterström, I 19 med tiden 2.17.33 men ändå snabbare var finländaren M Wuorinen 2.11.00, som vann själva loppet före norrmännen Johan Grøttumsbraaten och H Økern med "Uttern" som fyra;

" på 60 km Per-Erik Hedlund, Särna IF med tiden 4.55.16 men utom tävlan - Finlandsbåten var nämligen försenad så de hade missat sina först utsatta starttider... - åkte de båda finländarna Tapani Niku och Anton Collin snabbare; Niku allra snabbast på 4.44.22.

15 dagar kvar nu...

ARTIKELN HANDLAR OM