Marcus Grönholm gjorde entré på Stora torget i Karlstad

Publicerad:
Uppdaterad:

"Jag är här för att vinna"

KARLSTAD

Strax efter sju på torsdagskvällen rullade regerande världsmästaren Marcus

Grönholm av startpodiet på Stora Torget i Karlstad. Segerviss.

- Ja, jag är här för att vinna, säger rallyts storfavorit.

Foto: Scanpix

Tidigt på fredag morgon startar Svenska Rallyt på allvar. 17 specialsträckor på tre dagar väntar deltagarna. Och ett Värmland som ett ser ut som rena rama vykortet.

- Så här ska det se ut på ett vinterrally i Skandinavien, myser Peugeots stallchef Corrado Provera. Vägarna är täckta av hårdpackad snö, drivorna är rejäla. Alla förare är lyriska inför vad som väntar. Efter många år med grus och slask är Svenska Rallyt åter ett vinterrally.

- Jag törs väl inte säga att drivorna är mina vänner, för rätt vad det är kommer dom och tar mig, säger Marcus Grönholm.

Kändiskarneval

Peugeot håller presskonferens på ett hotell inne i Karlstad timmarna innan "publikstarten" på Stora Torget. Här är rena rama kändiskarnevalen. I foajen står Sebastien Loeb, fransmannen som vann VM-premiären i Monte Carlo, och tränar (?) genom att köra rally på ett TV-spel.

Vid ett bord sitter femfaldige världsmästaren i speedway, Tony Rickardsson.

- Det går bättre och bättre, men fortfarande alldeles för sakta, säger Tony, som den här gången inte siktar på seger utan snarare att slippa bli sist. Det finns kanske inga svenskar som i år kan slåss om segern i vårt VM-rally. Däremot är tävlingen mer internationell än någonsin tidigare: Förare från 25 länder finns bland de knappt 100 anmälda.

Mest exotisk?

Kanske mexikanen Ricardo Trivino i en Mitsubsihi eller Karamjit Singh, Malaysia som kör sitt hemlands "Volvo", en Proton Pert. Men i centrum för allas blickar är "Lejonkungen", Marcus Grönholm. Det är han som har huvudansvaret för att Peugeot ska ta sin fjärde raka seger i det svenska VM-rallyt. Själv är han på jakt efter sin tredje seger i Sverige.

- Det här är mitt favoritrally.

Konkurrenterna då? Vad tror du om spanjoren Carlos Sainz som varit tvåa i Sverige fyra gånger. Är det hans tur i år?

- Nej, jag tror inte det, säger Grönholm och ler underfundigt. Inte ens det faktum att spanjoren var snabbast av alla på det officiella "shakedown-testet" på torsdag förmiddag verkar inte oroa honom. Lejonkungen tänker stå på klippan när slaget är över på söndag.

I morgon startar Aftonbladet/Auto Motor & Sports direktbevakning - här får du tiderna och kommentarerna, sträcka för sträcka.

Michael Åhman

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN