Simning

Slog sönder provet med en hammare

Världens bäste kan stängas av på livstid

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Sun Yang är ensam i simhistorien om att ha vunnit OS-guld på 200 meter, 400 meter och 1500 meter frisim.

Nu riskerar den 27-årige simdominanten livstids avstängning från sporten.

Antidopningsorganisationen (Wada) har bestämt sig för att ta kinesen till idrottens skiljedomstol Cas efter händelsen i september när Yangs team bland annat krossade ett dopningsprov med en hammare.

Sun Yang har sedan sin dopningavstängning 2014 varit en lika dominant simmare i bassängen som kontroversiell idrottare utanför den. Yang avtjänade tre månaders avstängning efter att ha testat positivt för den förbjudna substansen trimetazidin och har sedan dess fått hård kritik från många av sina konkurrenter.

– Sun Yang, han kissar lila, sa franske rivalen Camille Lacourt under OS i Rio de Janeiro 2016 och förkunnade att han ”ville spy” när han såg pallen efter Sun Yangs guld på 200 meter frisim.

Nu utreds Sun Yang återigen för ett eventuellt dopningsbrott.

Vägrade lämna urinprov

Bakgrunden är en oannonserad provtagning i 27-åringens hem i Kina i september förra året. Enligt brittiska The Times ska Sun Yang först ha låtit kontrollanten vänta utanför huset i en timme och sedan ha anklagat dopningsjägaren för att sakna rätt dokumentation.

Efter att simstjärnan till sist lämnat sitt blodprov ska en av familjens säkerhetsvakter sedan, på uppmaning från simstjärnans mamma, ha slagit sönder provröret med en hammare. Sun Yang vägrade sedan att lämna ett urinprov och gick även vid flera tillfällen ut ur provrummet, något som även det är ett brott mot reglementet.

”Menar att domen varit fel”

Det internationella simförbundet nöjde sig med att varna Sun Yang för incidenten och det kinesiska simförbundet lät 27-åringen gå helt fri. Något som nu fått antidopningsbyrån Wada att reagera.

De tar nu Sun Yang till idrottens skiljedomstol Cas där kinesen, om han fälls, riskerar livstids avstängning för upprepade brott mot dopningsreglerna, skriver Fox Sports.

– När vi överklagar något så är det generellt för att vi menar att domen varit fel, säger Wadas generaldirektör Olivier Niggli i en kort kommentar till norska NRK.

Sun Yang nekar till alla anklagelser och har genom sin advokat hotat att stämma tidningen The Times.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

De blev avstängda för dopning 2020: ”Alla har samma ursäkter”

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning