Mamman: ”Jag är så stolt...”

SPORTBLADET

Stor intervju med Sportbladet: Martin Jacobsons mamma Eva om sonens väg – från kortleken på sommarstället som 7-åring – till hyllad världsmästare

1 av 4 | Foto: PRIVAT
7-årige Martin med systern Hanna. Här spelar de kortspelet ”Finns i sjön”.

Här börjar Martin Jacobsons spelkarriär med ”finns i sjön” – 20 år innan vinsten i poker-VM.

Nu berättar supersvenskens mamma, Eva Jacobson, om sonens väg från ensam och skoltrött student till hyllad världsmästare.

– Jag är den stoltaste mamman ever, säger hon till Sportbladet.

Han är pokervärldens nya superstjärna. Men för Eva Jacobson är Martin Jacobson fortfarande den blyga och snälla sonen. Timmar efter vinsten i poker-VM som gav 74 miljoner kronor, pratar Sportbladet med den stoltaste mamman i hela Las Vegas. Och det går inte att ta miste på hennes glädje. Sekunder efter att turneringen avgjorts rusade hon ut på scenen, skrikandes: ”Det där är min son”.

– Vi har kalas i en svit på hotellet och jag fattar ingenting. En vacker dag ska det här nog ramla ner, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker han är värd det här. Tänkt dig en stackars mammas hjärta som sitter där och väntar. Det var hur nervöst som helst. Men han är stabil, det är min son det.

Vad var det första han sa till dig efter vinsten?

– Han kanske inte svor, eller jo det gjorde han nog. Det är svårt att uttrycka sig, man lever i en bubbla på något sätt. Jag tror jag inte har ätit på 48 timmar.

”Den första bok han läste...”

Martins spelintresse började redan när han var sju år, med ”finns i sjön” i sommarstugan på Tjörn utanför Göteborg med systern Hanna.

– På bilden syns att han kommer bli en framtida pokerhaj. Och man ser också hur mycket Hanna tyckte om honom och det gör hon fortfarande.

Men det skulle dröja mer än tio år innan Jacobson fick upp ögonen för poker, efter att ha läst Dan Glimnes ”Pokerhandboken”.

– Det var nog den första bok han läste från pärm till pärm. Man kände direkt att poker var någonting han gillade, säger Eva Jacobson.

Social trygghet

Men pokern var inte bara ett intresse och ett sätt att tjäna pengar. När Jacobson började på Resturangskolan vid Globen utanför Stockholm var spelet en social trygghet.

– Han var inte så jätteförtjust i skolarbetet, man fick påminna honom ofta att ta upp skolböckerna och börja plugga. Sedan hade han inte så mycket kompisar att snacka med när han kom hem på nätterna och det var då han hittade han pokern på nätet.

Senare, när han efter gymnasiet flyttade från barndomshemmet på Lidingö till Barcelona för att pröva lyckan som kock, blev också pokern en flyktväg. Efter att ha sagt upp sig från ett av de åtråvärda restaurangjobben insåg Martin vad han ville satsa på i livet.

– Att livnära mig på poker var aldrig något jag planerade eller ens drömde om. Efter studenten, följt av ett år i lumpen, så jobbade jag på diverse restauranger i Stockholm innan jag bestämde mig för att söka mig utomlands för att ta nästa steg i kock-karriären. Jag fick, via en kollega, ett jobberbjudande på en av Michelin-krogarna i Barcelona, men efter att jag sa upp mig så rann det ut i sanden.

– Under processen tillbringade jag mer tid på pokern och efter lite framgångar på nätet så vann jag en kvalturnering till EPT Budapest hösten 2008. Det var min tredje liveturnering och jag slutade trea och fick 200 000 euro (drygt 1,8 miljoner kronor).

– I och med framgångarna online och nu även på live-touren så blev det naturliga valet att fortsätta ge pokern en chans, vetandes att jag alltid hade kockyrket att falla tillbaka på. Nu sex år senare är jag glad att jag följde min intuition, sa han tidigare i år till Sportbladet Poker.

”Stoltaste mamman ever!”

Mamma Eva är Martins kanske största fan och följer alla turneringar framför datorn. Och hon berättar att familjen aldrig ifrågasatt hans udda yrkesval.

– Martin ringde mig en gång och berättade om en turnering han vunnit på nätet. Han frågade om han skulle växla in den eller åka till Las Vegas. Jag rådde honom att åka. Tyvärr gick det inte så bra men jag tror det var en nyttig erfarenhet för honom, säger hon.

Martins supervinst i Las Vegas kommer att ge honom evig berömmelse i pokervärlden och framförallt 74 miljoner kronor. Framgången förklarar Eva Jacobson med sonens sunda livsstil.

– Han har ju utvecklat ett så sunt sätt att leva och tänker både på insidan och utsidan. Det tror jag har hjälpt honom väldigt mycket, säger hon.

– Jag är den stoltaste mamman ever!

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker