Hånad & kritiserad – nu tar han revansch

SPORTBLADET

NBA-stjärnans hyllas i finalen

Foto: Boris Diaw

För fet, för dålig och petad.

När Boris Diaw, 32, lämnade Charlotte Bobcats med ett stukat självförtroende kostade det honom två miljoner dollar. 

Två år senare har fransmannen tagit revansch och är tungan på vågen för San Antonio Spurs i NBA-finalen.

Den 32-åriga franske landslagsstjärnan har varit en av de största överraskningarna i NBA-finalerna, där Spurs har tagit kommandot med en 3-1-ledning i holmgången mot Miami Heat.

– Att plocka in Diaw i lineupen har gett dem (Spurs) ännu en point guard. Både Manu (Ginobili), Tony (Parker) och Diaw och Patty Mills på golvet samtidigt, de har i princip fyra point guards, säger Heat-stjärnan LeBron James.

Diaw har imponerat i hela slutspelet, inte bara finalen. I genomsnitt har 32-åringen gjort 9,4 poäng, tagit 4,6 returer och stått för 3,3 assist på 22 matcher.

– Jag försöker alltid att läsa spelet och hitta lägen att passa. Vi försöker alla att stå för bra passningar och alla i vårt lag är bra på att läsa spelet, inklusive mig, säger Diaw till USA Today.

Valdes i första rundan 2003

Men vägen till succé har varit en brokig berg-och-dalbana.

Powerforwarden plockades i första rundan av Atlanta Hawks 2003 och kallades då "Frankrikes Magic Johnson".

Sejouren i Atalanta blev dock inte särskilt lång, två år senare hade den gänglige liraren trejdats bort till Phoenix Suns.

I Arizona-laget blommade fransmannen ut ordentligt och fick ännu ett smeknamn – "3D" – för sitt dynamiska spel; drive (driva på korgen), dish (passa), defend (försvara).

De produktiva säsongerna med Suns till trots – 2008 blev Boris Diaw återigen borttrejdad och den här gången föll lotten på North Carolina och Charlotte Bobcats.

Bråk med tränaren

Väl på plats i Bobcats fortsatte Diaw att spela en nyckelroll – men när nye tränaren Paul Silas kom in i bilden förändrades allt.

Efter 258 raka startmatcher med Charlotte valde Silas att bänka Diaw och det blev början på den kollisionskurs som de båda rusade fram emot. Under lockout-säsongen 2011 vände Diaw hem till Frankrike och när han kom tillbaka hånades han av Sports Illustrated för sin övervikt.

Coach Silas var allt annat än nöjd med den 203 centimeter långa Diaws form.

– Jag gillar spelare som inte bara brinner för laget, utan också för sig själv och som gör sitt bästa som spelare, sa Silas syrligt efter att ha bänkat Diaw mot Utah Jazz.

Diaw själv hade också tröttnat på sin situation.

– Vissa spelare kan lira för vilken coach som helst, andra kan det inte, har agenten Doug Neustadt berättat för The Big Lead.

Avstod stora summor

Lösningen blev att fransmannen köptes ut från sitt kontrakt. Diaw ska då enligt uppgifter gett upp två miljoner dollar – allt för att komma bort från NBA-klubben.

Ny klubbadress blev alltså San Antonio Spurs och det är under årets slutspel som Boris Diaw verkligen har agerat som pånyttfödd. Han hyllas nu som en av de allra viktigaste pjäserna i Spurs jakt på titeln.

– Boris gör ungefär samma sak varje natt när han hjälper oss att bli en smartare lag, i båda ändarna av banan, säger Spurs coach Gregg Popovic och utvecklar varför Diaw gått så bra i slutspelet:

– Han vet vad som händer hela tiden, både på offensiv planhalva och i passningsspelet. Han förstår mismatches. Han har koll på tiden och poäng. Han vet när han ska hjälpa till på defensiv planhalva. Han är aktiv, säger Popovic.

Nära vännen och Spurs-stjärnan Tony Parker är stolt över sin landsmans förvandling.

– Jag är bara väldigt glad för honom och mycket stolt över honom. Det är nästan som en dröm just nu att spela med honom under NBA-finalen. Att se honom där ute och bara visa alla vad han kan göra, han passar in i laget perfekt.

Match fem mellan San Antonio och Miami spelas på måndagsnatten den 16 juni, start 02.00 (TV10).

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket

NBA