Sofia Henriksson avslöjar ätstörningar

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Sofia Henriksson.
Foto: TT
Sofia Henriksson.

Sofia Henriksson inledde säsongen lysande.

Men sedan försvann hon – nu berättar hon varför.

”Jag kunde erkänna för mig själv att det var en lättare ätstörning alla problem grundades i”, skriver hon på sin blogg.

Det var ingen skräll att Charlotte Kalla vann premiären i Bruksvallarna i november. Men tvåan i loppet fick nog rätt många att höja på ögonbrynen.

Sofia Henriksson imponerade stort och gick i mål 37 sekunder bakom Kalla.

Sedan fortsatte succén för Henriksson som fick plats i VC-laget.

– Det är svårt att sätta en begränsning på hur bra hon kan bli. Det är en spännande ung hungrig tjej som tar för sig, sa förbundskapten Rikard Grip.

Men sedan vände säsongen för 21-åringen, hon tackade nej till U23-VM i Kazakstan efter att ha ”hamnat i en allmän svacka”.

”Något stod inte rätt till”

På sin blogg berättar nu Henriksson att hon har plågats av åtstörningar sedan i somras.

Det var under hösten som det tog fart på riktigt. Ganska tidigt förstod jag att något inte stod rätt till, men det tog lång tid innan jag kunde erkänna för mig själv att det var en lättare ätstörning alla problem grundades i. När jag ett par dagar innan vi skulle åka iväg till Kazakstan och U23 VM fick beskedet att jag blivit för tunn och inte skulle få tillåtelse att åka kändes det till en början som allt rasade.

Besvikelsen var enorm, men efter några dagars funderade och tid att smälta det hela så har jag nu insett att detta var det bästa för att jag skulle kunna börja ta itu med mina problem på rätt sätt”, skriver hon på sin blogg.

Hon berättar att hon har fått mycket stöd i sin kamp mot ätstörningarna.

”Idag har jag fullständigt stöd både från både min tränare, skidförbundet och mina fantastiska föräldrar vilket känns mycket tryggt”, skriver hon.

Publicerad: