Så vill de förändra skidsporten: ”Det känns bara löjligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

SPORTBLADET AVSLÖJAR: Vill införa klättringslopp och hopp och gupp i sprinten

Dagen innan sprintloppet i Val Müstair under Tour de Ski slog sig två ledare blodiga i det här hoppet. Man beslutade då att ta bort det när det var dags för tävling.
Foto: BILDBYRÅN
Dagen innan sprintloppet i Val Müstair under Tour de Ski slog sig två ledare blodiga i det här hoppet. Man beslutade då att ta bort det när det var dags för tävling.

Längdåkningens sprintlopp kan förändras drastiskt.

Med gupp och spektakulära hopp vill starka krafter inom internationella förbundet (Fis) föra in mer action i sporten.

– Det känns bara löjligt, säger Emil Jönsson.

Emil Jönsson.

Femte januari var en märklig dag för skideliten.

Tour de Ski hade tagit sig till schweiziska Val Müstair där åkarna skulle träna ­inför morgondagens sprint. Men tävlingsplatsen såg ­inte ut som sprintbanor brukar. Inte nog med att den innehöll gupp och skarpa kurvor, mitt i den brantaste utförslöpan var ett meterhögt hopp inlagt.

Två ledare föll på hindret, båda slog sig blodiga, så till tävlingen dagen efter var hoppet bortplockat.

Det betyder inte att nymodigheten var en tillfällighet. Niklas Jonsson är Sveriges representant i internationella förbundets (Fis) längdkommitté och berättar att flera delegater arbetar för att föra in mer show och chansmoment i sprint.

”Gör det till skicross”

– Det finns ett intresse från en del nationer att ­göra det till skicross. Några personer ligger på för att få in nyheter som mer utmanande utförslöpor och framför allt hopp och gupp. De vill gärna ha hårnålskurvor också, säger Jonsson.

Tyskland är en av de starkaste krafterna för att förändra sprinten, medan Sveriges inställning i frågan är konservativ.

– Vi kommer att motarbeta förändringarna. Vi tycker inte att det är en god idé att ha hopp och grejer utan funderar hellre på hur lång en sprint ska vara. Två minuter eller fyra? I friidrotten är det otänkbart att ­löparna inte får veta om de ska springa 800 eller 1500 meter, säger Niklas Jonsson.

Det är lätt att förstå krafterna som vill ha in mer ös i tävlingarna. Vad är Sveriges argument för att kämpa emot?

– Att sporten inte får bli så chansartad. Och de som tittar måste känna igen sig, blir det skicross med längdskidor har vi rört oss långt ifrån hur motionärer åker.

Fis längdkommitté har sitt nästa möte i juni. Då förväntar sig Jonsson att frågan kommer dyka upp igen, och precis som under mötet i höstas kommer han å Sveriges vägnar kämpa emot förändringarna som sporten hittills sett tydligast prov på den där träningsdagen för en månad sedan.

”Vi ser för löjliga ut”

Sprintspecialisten Emil Jönsson hoppas att svensksidan fortsätter att vinna omröstningarna, för han tror inte att hoppbanorna skulle gynna sporten.

– Det ska fortfarande ­vara mjölksyratålighet och storlek på hjärtat som ska vara det vitala. Inte den som gör snyggast hopp. Det känns bara löjligt, säger Jönsson.

Precis som Jonsson vill han ha tydligare instruktioner för hur långt ett sprintlopp ska vara.

– Och jag håller med om att vissa lopp inte är de mest spännande, så nog vore det kul med lite snabba partier, men hopp? Nej tack. Vi ser för löjliga ut då med våra smala skidor i små skutt, särskilt i jämförelse med skicross och alpint.

”Det skulle göra sporten till en cirkus”

Publicerad: