Förre mästarens hån mot underbarnet

SPORTBLADET

- Vem är den där Max?

1 av 3 | Foto: Jenson Button.

En hel F1-värld pratar om en kille.

Om 16-årige Max Verstappen som kör för Toro Rosso nästa år.

Men en mästare har ingen aning om vem han är:

– Vem är den där Max, undrar Jenson Button.

Alla förare har fått mängder av frågor om det nya underbarnet Max Verstappen, holländaren som gör F1-debut som 17-åring nästa säsong.

– Ålder är bara ett tal på passet, säger den dubbla världsmästaren Fernando Alonso till motorsportmagazin.

– Det handlar om att du måste vara beredd för utmaningen formel 1, vissa är det vid 17, andra vid 28, det vet man inte innan. Vi får se hur det går nästa år innan vi gör en bedömning, efter sex till åtta lopp ser vi om han är beredd eller inte.

En annan mästare är däremot inte lika välkomnande i sina uttalanden. McLarens Jenson Button, som fyller 36 nästa år, har varit helt avskärmad under semestern och inleder sin pressträff med att skrattande säga:

– Vad är det som har hänt, vad har jag missat?, undrar världsmästaren från 2009.

– Vem är den där Max? Jag känner honom inte alls, däremot känner jag hans pappa Jos. Jag brukade tävla mot honom och det var alltid roligt, även utanför banan.

Kollega med Schumi

Jos Verstappen inledde sin F1-karriär som förarkollega till den senare världsmästaren Michael Schumacher hos Benetton 1994, han körde fram till och med 2003.

– Jag har ingen aning om vilken Max situation är, säger Jenson Button

– Men uppenbarligen är det någon som tycker att han är mogen nog och därför gav han honom chansen.

Den stora frågan som alla ställer sig är om Max Verstappen är mogen för f1, han är debutant i formel 3 i år och under sin andra säsong i formelbil ska han alltså köra i kungaklassen.

– Jag var inte redo för F1 när jag var 20 år, när jag var 23 var det okej, men det var en annan tid, säger Button som debuterade i mars år 2000 när Max Verstappen inte ens hade fyllt tre år.

– Å andra sidan så vad hade du sagt om någon hade frågat mig: ”Är du redo för F1? Jag har en bil åt dig.”. Självklart tackar du inte nej, du kanske aldrig får den chansen igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1