CJ Björk: I kväll ska han rädda sin karriär

Foto: Joe Sargent / Getty Images

Klockan klämtar för Big Ben Roethlisberger.

Den store quarterbacken som lett sitt Steelers till tre Super Bowls kan ha gjort sitt.

I kväll får han chansen att rädda sin karriär, mot obesegrade Kansas City Chiefs.

Eller ta ett steg närmare pensionering.

Big Ben Roethlisberger är som klippt och skuren för att vara quarterback i Pittsburgh Steelers – stor, tuff och med rätt ”working class"-attityd. Med sin närmare 200 centimeter långa och ganska oatletiska uppenbarelse har han genom karriären undvikit sacks och tagit first downs för egen maskin. 110 kilos linebackers har suttit som koalor på honom när han levererat passningar.

Med tre Super Bowl-besök där två resulterat i vinst (2005, 2008) är han utan tvivel en av 2000-talets bästa QB:s. Så sent som 2014 delade han förstaplats i kategorin passade yards med Drew Brees (4952 yards). 

Roethlisberger är även den enda QB som lyckats passa passa en så kallad *perfekt match (QB-rating) två gånger under en och samma säsong.

Bara sju har lyckats

I modern tid är det bara sju spelare som har lyckats med en perfekt match, däribland Peyton Manning (4 gånger), Kurt Warner (3). Tom Brady (2). Och det är i det gänget Roethlisberger ska sorteras in när karriären en gång ska summeras. Men nu verkar slutet närma sig hastigare än många trott.

61,5 procent lyckade passningar, blott sex touchdowns och sju interceptions hittills är inte bra nog helt enkelt. 

Förra veckan passade han hela fem interceptions vilket är mer än vad han någonsin gjort i sin karriär under en och samma match, och det skedde på de djupare bollarna (+15 yards) som normalt sett är hans giftigaste distans.

Steelers ansågs på förhand vara en av de stora Super Bowl-favoriterna. Men då måste de få bollen i händerna på sina playmakers Antonio Brown, LeVeon Bell och Martavius Bryant, vilket är Roethlisbergers jobb.

Men lagets obestridlige ledare sedan 2004 verkar inte ha det som krävs längre. Något som han själv resonerade kring före säsongen när han började prata om pensionering. Och vad skickar det för signaler till resten av laget och organisationen? Att sitta och tycka synd om sig själv inför media är knappast det ledarskap som Steelers behöver för att vara en utmanare i AFC.

Om det nu är så att Big Ben inte har den passion och glöd som krävs för att spela den här nivån så säger jag: Kliv åt sidan och låt någon annan spela som vill, för det här duger inte.

Nu börjar det blåsa snålt kring veteranen. För att bemöta den växande kritiken lät han i veckan plötsligt sturskare, och hävdade att han är en av de bästa quarterbackarna någonsin.

Och statistiken ovan ger ju honom rätt i det. Han lär helt säkert ta plats i Hall of Fame.

Inte bättre än sin senaste prestation

Men det går inte att leva på gamla meriter i NFL. Eller som en coach uttryckte det för mig: Du är inte bättre än din senaste prestation. 

När Big Ben spelar bra, är han fortfarande en av ligans tio bästa QB:s. Men det är hög tid att visa det.

Med start i kväll. För vad vore en bättre nystart än att tillfoga Kansas City Chiefs deras första förlust.

Och det kan vara just utmaningen som Big Ben behöver.

Men spelar han som han har gjort hittills finns det inte en chans i världen att han vinner mot Kansas.


Fotnot: En perfekt match utgår från vissa normer i QB-rating. Bland annat krävs det att spelaren passat minst tio ggr med noll interceptions och att minst 77,5 procent har gått fram. Och minst 11,88 procent TD-passar samt 12,5 yards/passningsförsök.

avCarl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM