Marcus Kowal

Släpper bok – efter sonens bortgång

Av: 

Simon Sjöstrand

SPORTBLADET

Marcus Kowals son Liam kördes ihjäl av en rattfyllerist, 15 månader gammal.

Nu släpper MMA-fajtern en bok om tragedin – och hoppas samtidigt på en comeback.

– Jag har öppnat upp mig fullständigt, säger han till Expressen.

Det var den 3 september 2016 som det fruktansvärda inträffade.

Den svenske MMA-fajtern Marcus Kowal låg och sov hemma i Hawthorne i Kalifornien när hans 15 månader gamla son, Liam, blev påkörd av en rattfull 72-årig kvinna.

Liam fördes till sjukhus där han förklarades hjärndöd och Marcus och hans fru Mishel valde då att avbryta de livsuppehållande åtgärderna.

”Tuffaste tiden i mitt liv”

– Det här har varit den tuffaste tiden i mitt liv. Jag är inte den typen som brukar klaga och tycka synd om mig själv, och jag vet att det finns folk runtom i världen som har det värre än jag, men det har absolut varit den tuffaste tiden i mitt liv, sa Marcus Kowal till Sportbladet åtta månader efter tragedin.

– Den emotionella skadan är så himla påtaglig. Jag har haft skador och operationer i min MMA-karriär och då vänjer man sig vid att ju hårdare man jobbar, desto snabbare kommer man tillbaka. Men en emotionell skada funkar inte så. Det kan kännas bra i några veckor – men sen kommer det en ny våg av smärta, fortsatte han.

Kvinnan dömdes till sex års fängelse.

Direkt efter olyckan bestämde sig Kowal för att hans son inte hade dött förgäves och startade bland annat en stiftelse i Liams namn. Han började även att skriva en bok och har gjort allt han kunnat för att bidra till att motverka rattfylleri.

”Vissa kapitel jobbiga”

På måndag släpps boken ”Liam – en stund på jorden” i Sverige.

– Jag har öppnat upp mig fullständigt och skrivit väldigt ärligt. Nervöst kanske är fel ord, men det är något nytt att låta någon annan läsa mina djupaste tankar. Jag har inga förväntningar, men det är kul om någon mejlar och skriver "Tack, boken hjälpte mig". Vissa kapitel är fortfarande jobbiga att läsa. Det är ingen jättelättläst bok, säger Kowal till Expressen.

Han fortsätter:

– Det har varit svårt och jobbigt, men samtidigt givande. Jag önskar att jag aldrig hade behövt skriva den, men jag har lärt mig mycket om mig själv. När jag började skriva skrev jag bara för mig själv och Liam, inte för någon annan. Men nu tror jag att den kan hjälpa andra att bearbeta sorg och bli inspirerade. Det här är mitt sätt att hedra min son.

För två månader sedan fick paret sin andra son, Nico.

Efter tragedin – ”Mauler” vädjar

”Hejdå-match”

Något som Kowal tidigare beskrivit som ”ett ljus i en väldigt mörk tunnel”.

Han berättar att kampsporten har hjälpt honom i sorgeprocessen.

Nu öppnar 39-åringen för en comeback i MMA, någonstans runt årsskiftet.

– Det är inte jätteofficiellt, men jag vill i alla fall göra en ”hejdå-match” och håller på att prata med två organisationer. Men då måste jag avsätta åtta veckor samtidigt som man ska jobba och vara pappa. Det gäller att ha den tiden, men jag hoppas och tror att det ska gå vägen, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

”Allt jag gör är för att hedra min son”

ÄMNEN I ARTIKELN

Marcus Kowal

MMA

Kampsport