Därför slapp Svensson varning på Råsunda

avRobert Laul

Landslagsstjärnorna får specialbehandling

Landslagsstjärnorna kommer billigare undan i allsvenskan.

Debatten var igång efter att Anders Svensson sluppit rött kort på Råsunda.

Ligger det något i det?

Självklart.

Diskussionen är inte ny, det ska sägas.

Henrik ”Henke” Larsson hann knappt sätta sin fot på allsvensk mark innan han anklagades för att ha domarna, förbundet, regeringen, försvarsmakten, hovet och Säpo på sin sida.

I onsdags tryckte Anders Svensson till AIK:s Kwame Karikari på Råsunda, fick gult kort och svarade med en hånfull applåd till domaren Martin Hansson. Sådant ger varning i nio fall av tio och Svensson kunde alltså blivit utvisad.

Hansson lät det passera med en tillsägelse.

Var det Svenssons 133 landskamper som kom i vägen?

Såklart.

Men inte så att jag tror att domaren friade på grund av det utan för att Svenssons rutin gjorde att han visste exakt vad han gjorde – och framför allt när. Vid tillfället för hångesten, i slutet av första halvlek, hade Martin Hansson redan visat fyra gula kort till Elfsborg. Då ska det  v ä l d i g t  mycket till för att dra upp ett rött. Det visste Anders Svensson tack vare sin långa erfarenhet på fotbollsplaner världen över.

Piñones-Arce kan lära sig

Precis som det satt i Henke Larssons ryggrad att punggreppet kom fram just när domaren tittade åt ett annat håll.

Eller Zlatan, som efter ett mål mot Bastia i förra helgen, gjorde en ”snackgest” mot motståndarklacken med ena handen precis då han var i en vinkel som domaren inte såg. Där har Pablo Piñones-Arce mycket att ­lära.

Det är inte enda fördelen rutinerade fotbollsspelare har. Någon som tror att Andreas Alm skulle splittra AIK:s fungerande mittbackspar Per Karlsson/Niklas Backman om det inte varit för att Daniel Majstorovic har en en skinande hjässa, majestätisk pondus och en bakgrund som ordinarie landslagsman?

Rakt in i startelvan

”Maestro” har inte imponerat i någon av matcherna hittills och det är inte så konstigt, han har ett långt skadeuppehåll bakom sig. Men lik förbannat har han gått rakt in i start­elvan med en ynka reservlagsmatch i kroppen.

Så nog har de gamla landslagsstjärnorna en och annan fördel när de flyttar hem till allsvenskan.

Här är VECKANS L

L L L L L

SUPPORTERHOTET MOT THERN

Malmö FF avstod att polisanmäla ”dödsbanderollen” på HIF-klackens läktare då huvudpersonen själv, ­Simon Thern, inte ville göra en stor sak av det. Det får man ha förståelse för. Bra att diskussionen ändå förs, och välkommet av Helsingborg att markera starkt mot hatet vars budskap – ”Simon Thern skall dö” – i kombination med en docka i en snara är ett makabert och oacceptabelt inslag på en fotbollsarena.

L L L L

NÄTJOURNALISTIKEN

Det brann för mig när jag tänkte på hur styvmoderligt den allsvenska guldstriden behandlas på vår nätsajt i förhållande till internationell fotboll. Ett rasande blogginlägg senare och min anställning hängde på en skör tråd (nåja). Men ut på andra sidan kom en konstruktiv debatt och visst har allsvenskan fått mer utrymme de senaste dagarna? Personliga konsekvenser? Tja, jag har blivit skickad på en kurs om framtidens nätjournalistik…

L L L

SVERIGES SÄMST KLÄDDA

På grund av min baskerprydda bildbyline utsågs jag i veckan till Sveriges sämst klädde man av tidningen Café. Det är kanske inget man skrävlar om på krogen, samtidigt hade jag varit mer bekymrad om jag toppat listan över de bäst klädda. Kläder har man på sig för att slippa gå naken och för att de skyddar mot kyla. Jeans och t-shirt är mest bekvämt men det går tydligen inte hem i de trendiga magasinskvarteren.

L L

HELSINGBORGS BOJKOTT

Helsingborg bojkottar fotbolldirekt.com för att sajten publicerat en nyhet som hävdar att Östers Roar Hansen är klar för tränarjobbet nästa år. Det är förstås ett sätt för sportchefen Jesper Jansson att dementera uppgifterna  så kraftfullt som möjligt – men hans agerande kommer att framstå som komiskt och inte ge något trovärdigt intryck om Hansen kritar på om en månad.

L

VARNING FÖR FIRANDE

Gult kort för provocerande gester är en sak och tröjregeln må uppfattas som löjlig men den går också att acceptera – däremot att fira ett mål framför sina egna supportrar och sedan varnas för det är något helt annat. Men det här är en fråga pamparna redan förlorat. Även om de kanske stretar emot ett tag kommer de aldrig att klara debatten i längden, det är jag nästan beredd att sätta mig själv i pant på.