Nerell: ”Jag hade inte fokuserat på lottningen”

SPORTBLADET

Nerells coach kräver förbundskaptenens avgång efter OS-missen

Foto: Mikael Persson och hans adept Ida-Theres Nerells.

Sofia Mattsson åkte ut efter ett riktigt kvartsfinaldrama i OS-brottningens 55-kilosklass.

På hemmaplan fortsätter nu det infekterade brottningsbråket mellan Ida-Theres Nerells tränare Mikael Persson och förbundskaptenen Fariborz Besarati.

– Det minsta vi hade fått var ett brons för Ida-Theres, hon hade aldrig misslyckats i det läget, säger Persson som nu kräver Besaratis avgång.

Valerija Zjoloboba blev för svår för Sofia Mattsson i kvartsfinalen av damernas 55-kilosklass. Efter ett stort drama blev en svensk protest det som sänkte svenskan.

En medaljmiss som aldrig hade behövt hända, menar Mikael Persson, som tränar Sofia Mattssons konkurrent och landslagskollega, Ida-Theres Nerell.

Det var Nerell som oväntat och under stor uppståndelse blev petad från OS när förbundskaptenen och Sofia Mattssons personliga tränare, Fariborz Besarati, i stället valde just Mattsson.

– Det var en jättebra lottning helt och hållet, jag vågar sticka ut näsan och säga att det minsta vi fått var ett brons för att Ida-Theres hade aldrig misslyckats i det läget, säger Persson som såg de två första matcherna men valde bort kvartsfinalen för en shoppingrunda med familjen.

Nerell tycker dock att Mattsson fått en svår lottning, men skriver i ett mejl till TT:

”Jag hade inte fokuserat på lottningen då jag hade åkt dit för att slå alla motståndare”.

"Måste avgå"

Ida-Theres Nerell och Mikael Persson har fortfarande inte bestämt sig om det ska bli en fortsatt satsning mot OS i Rio 2016.

Allt hänger på om förbundskaptenen avgår eller inte.

– Vi jobbar på det men vi hoppas på att brottningen ska skapa lugn och ro i fyra år framåt, men det kommer det ju absolut inte bli efter detta. I vilken annan sport som helst så hade man krävt förbundskaptenens avgång efter en sådan här laguttagning.

Det är vad som krävs för en satsning?

– Ja så är det absolut.

Samtidigt vill Mikael Persson poängtera att kritiken inte är riktad mot Sofia Mattsson själv.

– Jag tycker mer eller mindre synd om henne. Hon blev uttagen med premisserna att ta ett OS-guld, det uttalade sig förbundskaptenen starkt om när han höll den där presskonferensen i Sofiatornet den tredje april. Och nu får hon i stället stryk av nummer tre i Ryssland eller något.

Fariborz Besarati ångrar dock inte sitt beslut.

– Jag tycker att jag har tagit rätt beslut och ni såg själva hur nära det var. Mikael Persson får säga precis vad han vill, säger han till TT och fortsätter:

– Jag har gjort den bedömningen att Sofia är bäst i 55 kilo och dessutom att Sofia är en bättre brottare med större chans att slå de här motståndarna.

Besarti menar också att alla sett hur chanslös Ida-Theres Nerell varit mot favoriten Saori Yoshida.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS