Gyllene tider för en kung av sand

SPORTBLADET

Els bunkerslag avgjorde historiskt British Open: Jag är i chock

1 av 2 | Foto: AP
Sydafrikanen Ernie Els stod för ett par fantastiska bunkerslag under den dramatiska slutrundan av British Open. Det gjorde honom till vinnare. "Jag är fortfarande i chock", sa en tagen Els efter sin första seger i tävlingen.

MUIRFIELD

Han kallas "The Big Easy" - men triumfen i British Open var den tuffaste Ernie Els upplevt på en golfbana.

Och den skönaste.

- Jag är fortfarande i chock, sa sydafrikanen lyckligt efter turneringens längsta särspel.

I natt firade Ernie Els en av karriärens lyckligaste stunder, tillsammans med hustrun Liezl och 3-åriga dottern Samantha, i villan intill 16:e green på Wentworths West Course, utanför London.

Bakom sig hade världstrean en vecka som tagit honom genom ett dåligt genrep i Scottish Open (50:e plats), spel i ett numera historiskt regnoväder och till sist stunder av både glädje och förtvivlan under avgörandet på Muirfield.

- Det har varit lite av en märklig resa, men jag lämnar som mästare i The Open och jag har nog fortfarande inte förstått det, sa Els efter segern som gav 10,2 miljoner kronor.

"Underbar känsla"

Intill honom stod The Claret Jug, pokalen som Tiger Woods hade planerat att ta med sig hem till Florida som tredje beviset av fyra på en blivande grand slam.

- Det här en underbar känsla att ha förhindrat hans grand slam.

- Men Tiger får nog en ny chans. Han är nog den ende som klarar det.

Segern i British Open är Ernie Els tredje major - men väntan på den har varit lång. Sedan andra segern i US Open 1997 har han haft sju placeringar bland de tio bästa i olika majortävlingar utan att vinna och vid sju tillfällen var Tiger Woods mästaren.

Även i sex andra stora tävlingar har Els varit tvåa efter Woods, så det mesta i Ernie Els liv har faktiskt kretsat kring jakten på Tigern, inte minst i media:

- Jag antar att ni pressar mig eftersom jag inte stått upp ordentligt mot honom (Tiger). Det är därför jag får alla de där jäkla frågorna om honom, har Ernie Els sagt i golfmagasinet Golf World.

I helgen slapp han snegla efter Tiger Woods.

Och han slapp ha världsettan som utmanare för att bevisa sin storhet. Först överlevde han särspel över fyra hål mot tre andra spelare, vilket aldrig tidigare hänt i turneringens historia, sedan väntade "sudden death" mot siste utmanaren: Thomas Levet, Frankrike.

Nära att klappa ihop

I det läget hade Els varit nära att klappa ihop och förlora en klar ledning vid flera tillfällen, inte minst efter en dubbelbogey på 16:e hålet som tvingade honom att storspela för att få vara med i särspelet.

På det sista särspelshålet avgjorde ett underbart inspel från ett tufft läge i bunkern.

- Hade jag inte vunnit i dag, efter allt det där, så hade jag väl aldrig vunnit här.

- Det finns folk som förlorat den här turneringen och aldrig kommit tillbaka.

Fick psykologhjälp

Efter stora problem vid förra veckans tävling tränade Els den här veckan grundligt med berömde svingexperten David Leadbetter och hade även hjälp av sin holländske psykolog Jos Vansiphout.

- När jag kom hit hade jag inget självförtroende alls, men Jos har lurat i mig en massa bra saker...

Som att "The Big Easy" helt enkelt är en vinnare.

Den störste inom golfen just nu.

Efter det största dramat.

British Open har bjudit på fler rysare

Gårdagens drama i British Open var historiskt, aldrig tidigare har fyra spelare slagits om slutsegern i ett särspel. Men det är inte ovanligt att tävlingen går till ”förlängning”. Helgens var det fjärde på sju år.

Minns ni de här rysarna?

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf