Beskedet: Stjärnornas sista chans borta

Cas går på IOK:s linje: Jag är förbannad

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYEONGCHANG. De 45 idrottare och två ryska ledare som överklagat sina avstängningar från OS i Sydkorea får inte tävla i spelen.

Bland namnen märks längdskidåkarna Alexander Legkov samt Sergej Ustiugov och sexfaldige olympiske mästaren i shorttrack Viktor Ahn.

– Jag förstår inte hur de tänker. Jag är förbannad, säger Rysslands längdtränare Markus Cramer.

Det var de 45 ryska idrottarnas sista chans att få en plats till spelen i Sydkorea men samma dag som invigningen slog Idrottens skiljedomstol (Cas) fast att alla överklaganden avslås.

Generalsekreteraren Matthieu Reeb meddelade att IOK:s avstängning inte är att betrakta som en sanktion utan snarare som ett beslut taget i den olympiska rörelsens försök att balansera sin kamp mot dopning med de enskilda ryska idrottarnas intressen. Cas klargjorde samtidigt att de inte kunnat hitta något som kan beskrivas som orättvist i IOK:s beslut att inte bjuda in de aktuella ryska idrottarna till spelen.

”Jag är förbannad”

Därmed det sista OS-hoppet för medaljhopp som skidåkarna Alexander Legkov samt Sergej Ustiugov släckt.

– Jag är väldigt ledsen och kan inte förstå beslutet, säger ryske skidtränaren Markus Cramer till Sportbladet.

Är du förbannad?

– Ja, det måste jag säga. De får stanna hemma och får inte tävla i OS. Nu måste de vänta i fyra år till på sin dröm. Det är galet och väldigt, väldigt tufft för de aktiva. Vi har vissa åkare som inte är så unga och det här kunde ha varit deras sista OS. Jag är väldigt besviken över den här utvecklingen.

”Har klarat 45 tester”

Allra mest undrande är Cramer kring beskedet att Sergej Ustiugov inte får delta. Medaljhoppet har inte varit nämnd i dopningsutredningarna men stoppas ändå från att tävla i Sydkorea.

– Han har klarat 45 dopningstester. Jag förstår inte varför han inte får vara här. Men de kanske bara diskar alla som var i Sotji. Jag förstår det inte.

Norske längdåkare Martin Johnsrud Sundby välkomnar samtidigt att processen nu är över.

– Då fick vi veta vilka ryssar som står på start på söndag. Jag tänker annars att jag inte ska fundera så mycket på det här nu. Det är en kaosartad situation på alla sätt men det gör inte så stort skillnad för mig. Jag ska fokusera på idrotten nu, säger han.

”Måste finns en anledning”

De svenska åkarna är heller inte speciellt förvånade över beslutet.

– Det har gått väldigt mycket fram och tillbaka. Jag har inte funderat så mycket på det. Jag ställde mig in på att han kanske inte skulle vara med i och med beskedet som kom tidigare. Min känslan har varit att det har varit osannolikt att han ska komma, säger Marcus Hellner.

Calle Halfvarsson:

– Jag fick veta det i dag och det är klart att det är tråkigt, men någon anledning måste det ju vara att de är avstänga och så får man bara acceptera det. 

I kväll, lokal tid, tänds elden för de övriga.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.