Brynäs räckte inte till

SPORTBLADET

Gävle

Mästarformen behövde inte plockas fram i Gavlerinken.

I stället krigade sig Färjestad till trepoängaren mot ett tappert kämpande Brynäs, som ändå inte räckte till. Gävlelaget inkasserade sin femte raka förlust.

Även om Brynässpelet var ett klart fall framåt jämfört med de föregående förlustmatcherna, så är avståndet till det samma till Malmö närmast ovanför på kvalplats.

Färjestad vann med knappa 3-2 (2-0, 0-2, 1-0) inför 4 505 åskådare, som fick se hemmalaget ge allt i sina försök att rubba mästarna.

Segermålet kom i mitten av slutperioden genom finländaren Jani Virtanen, egentligen back som flyttats upp i anfallet. Brynäs hade fram till dess kämpat helhjärtat, hämtat in 0-2-underläget från första perioden, men värmlänningarna var både starkare och effektivare i slutronden och vann välförtjänt. Det hjälpte inte att Brynäs vann skottstatistiken med 27-24.

Fick jobba för segern

- Vi fick verkligen jobba för högtryck innan segern var säkrad. Efter vår 2-0-ledning trodde vi nog att Brynäs skulle vika ner sig, säger Tommy Samuelsson, en av mästarlagets tre coacher.

Det gjorde inte brynäsarna. Det blev i stället en verklig krigarperiod i den sista - men där var gästerna starkare.

- Tyvärr åkte vi dit på ett lite snöpligt mål, där markeringen framför vår kasse brast rejält. Det är vår svaghet - och har så varit hela säsongen, säger Brynästränaren Gunnar Persson, belåten med sitt lags spel i två perioder.

Ove Molin var rätt så pigg i matchinledningen men tvingades utgå då han sträckte en ljumske och därför kommer landskampsuppehållet lägligt.

- Dessutom får vi då tillfällde att träna på just våra markeringsbrister. Vi måste bara bli bättre där om vi ska kunna jaga i fatt Malmö, säger Persson.

Framfusig junior

Brynäsbasen var nöjd med alla sina fyra juniorer och särskilt målskytten Kristoffer Jobs, som reducerade till 1-2, var pigg och framåt.

I övrigt var det tämligen jämna insatser i Brynäs.

I Färjestad delade tränare Samuelsson ut bästa betyget till Dieter Kalt, österrikaren som inledde målgörandet, och gjorde en av sina bättre matcher på länge. Andra starka kuggar hos mästarna var segermålskytten Virtanen, unge Pär Bäcker och lagkaptenen och kämpen Claes Eriksson.

TT