Jag är besviken och förvånad

SPORTBLADET

Svenska skidbasen: Vi har ju inte haft några svenskar inblandade

Carl Eric Stålberg får resultatet av TT:s sifo-undersökning uppläst.

Reaktionen:

- Besviken och förvånad, det är ju var femte svensk, säger han.

Siffrorna i sifo-undersökningen är tydliga, 21 procent, det vill säga var femte svensk tror att någon svensk i säsongens VM-trupp är eller har varit dopad.

- Det är ett för högt tal för att jag ska vara nöjd, säger han till TT.

- Samtidigt är det förvånande. Vi har ju inte haft några svenskar inblandade i dopningsaffärer.

Men vad grundar sig då svenskarnas misstro på?

- Att det (dopningen) nu hänt i två stora mästerskap, det kan väl finnas en tendens att folk tror att även svenskar kan vara inblandade.

Carl Eric Stålberg är förutom ordförande i det svenska skidförbundet även medlem i dess internationella motsvarighet (FIS).

Inte rättvisa villkor

Han har varit med och lett kampen mot dopningen de senaste åren, men sifo-undersökningen visar att ett problem kvarstår, att vinna tillbaka förtroendet för sporten hos publiken.

Åtta av tio svenskar tror att dopningsproblemet fortsätter och tävlingarna inte sker på rättvisa villkor.

- Siffran är förvånansvärt hög, men här har jag ändå större förståelse för att det är många som tror att det fortsätter. Två mästerskap med dopningsfall och idrottare som överklagar till skiljedomstolen, det är en indikation att moralen inte är den bästa på alla håll.

Vilka av dessa två svarsresultat är jobbigast?

- Båda två är oroväckande för skidsportens del, men det första svaret är jag mest bekymrad över, det att var femte svensk tror att svenska åkare är dopade. Det är uppseendeväckande.

Tudelat

Nästa vecka inleds skid-VM i Val di Fiemme. För skidsporten är det tudelat, nya dopningsfall skulle visa att testerna fungerar.

Å andra sidan kommer fallen att svärta ned sporten ytterligare.

- Man måste kanske gå igenom det här och få ett par uppseendeväckande fall för att få fart på frågeställningarna och ge en varningssignal åt de som tänker dopa sig.

Om du själv ska svara på fråga två, sker tävlingarna på rättvisa villkor?

- Dopningsproblemet fortsätter så till vida att det kommer att finnas de som ska försöka, men våra testmetoder har förfinats så jag tror att årets världsmästerskap kommer att genomföras på rättvisa villkor.

- Vi får ett dopningsfritt mästerskap i Italien.

Dopningsskandaler i de senaste mästerskapen

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM