”Propaganda för Kim Jong-Uns brutala regim”

Sportbladet på plats vid demonstrationerna utanför OS-arenan

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. OS invigdes med pompa och ståt.

Samtidigt, 400 meter därifrån, demonstrerade sydkoreanerna mot att Nordkorea får vara med i spelen.

– Det är propaganda för Kim Jong-Uns brutala regim, säger Park Chan-sik, talesperson för demonstrationen.

Nord- och Sydkorea tågade in tillsammans när OS invigdes och på läktaren satt Kim Yo-Jung, den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns syster.

1 av 7 | Foto: PONTUS ORRE

Men bara några hundra meter därifrån, vända mot OS huvudarena, demonstrerade ett hundratal sydkoreaner mot att nordkoreanerna över huvud taget är här. De hölls i schack vid en rondell av lika många poliser och säkerhetsvakter.

”Inte vår president”

Demonstranterna menar att det är en propagandaseger för Kim Jong-Un att Nordkorea får vara med i OS och protesterade också mot sin egen president Moon Jae-in, som man menar är för undfallande mot Kim Jong-Un. Man demonsterar också mot att den förra presidenten Park Geun-hye avsattes för knappt ett år sedan.

– Vi älskar vårt land men Moon Jae-in är inte vår president. Han håller på att göra Sydkorea till en kommuniststat, säger Park Chan-sik, en av talespersonerna, till Sportbladet.

Man uppmanade också USA:s president Donald Trump att verkställa sina tidigare bombhot mot Nordkorea.

I timmar skrek man slagord, skanderade och sjöng under banderoller där det bland annat stod ”Vi är emot OS i Pyeongchang. Den har blivit en del av propagandan för terroristen Kim Jong-Uns brutala regim”.

Brände bilder på Kim Jong-Un

Bland demonstranterna fanns hela familjer med små barn på plats i den kalla kvällen.

– Tidigare i dag brände vi bilder på Kim Jong-Un och den gemensamma nord- och sydkoreanska flaggan. Men då kom polisen och stoppade oss, berättar Park Chan-sik som kommit hit från Söul.

Foto: PONTUS ORRE
Park mi Kyoung och Chul Chae-hee tittar på invigningen i sitt gatukök cirka 1 km från arenan. Plötsligt dyker Kim Yo-jong, lillasyster till den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un, upp på skärmen.

Tio meter från demonstrationen i gathörnet har Chul Chae-hee och hans familj ett litet gatukök där han bland annat säljer friterad kyckling och hemgjorda korvar. Inne i ena hörnet står en tv med OS-invigningen påslagen.

– Jag har inget emot att de nordkoreanska idrottarna är här och tävlar. Men det blir för mycket politik av det, suckar Chul Chan-hee.

ARTIKELN HANDLAR OM