Svensk hade för högt blodvärde

Peter Larssons OS-start hotades: Jag är ren och helt mot dopning

Svenske längdskidstjärnan Peter Larsson var nära att inte få tävla i OS.

I ett test före sprintloppet påträffades han med för höga blodvärden.

- Jag är ren och helt mot dopning. Det olyckliga är om folk får fel uppfattning nu när det här har kommit ut, säger 23-åringen.

Foto: MATS STRAND
"JAG HAR INGET ATT DÖLJA" Svenske sprintåkaren Peter Larsson tillsammans med Jan Pallander, huvudansvarig för den svenska längdtruppen i OS. Larsson diskades tvivelaktigt i OS-sprintens kvartsfinal efter att ha kört för tufft. Nu visar det sig att han var ytterst nära att inte få starta alls. I ett test före start hade svensken för höga blodvärden.

Bergnäsetåkaren kom till OS i Salt Lake City efter en stark världscupsäsong och hade förhoppningar inför sprinttävlingarna i Soldier Hollow - men vi minns alla glädjen som förbyttes till ilska när Larsson, efter närkontakt med polacken Janusc Krezelok, diskvalificerades inför kvartsfinalen.

Timmarna före start fastnade Larsson i ett blodtest.

Sportbladet kan avslöja att 23-åringen först påträffades med ett hemogblobin-värde på 176 gram per liter blod, som sedan sänktes till 174 i ett påföljande kontrollprov - alltså precis under maxgränsen på 175 gram per liter.

Sekretessbelagt

Hemoglobin är det ämne som transporterar syre till musklerna och höga blodvärden kan tyda på epodopning - och just därför väljer Larsson själv att prata om de sekretessbelagda uppgifterna.

- Jag har inget att dölja alls.

De två proven togs i tät följd före start klockan 9.30.

- Jag genomgick ett hälsotest, alltså inget dopningsprov. De tog ett blodprov i armen som visade sig inte vara okej. Testpersonalen sa att de hade något problem med apparaten, att dom var tvungna att starta om maskinen.

Hur reagerade du på det första beskedet?

- Inget speciellt. Man blev väl

lite less, och tänkte att det var onödigt. Men det andra provet var okej och då var det bara att åka. Jag försökte att koncentrera mig på mitt, på att åka skidor.

Har du haft problem med höga blodvärden tidigare?

- Jag har aldrig testats i samband med höghöjdsvistelse och hård träning innan. Det finns flera saker som spelar in på ett blodvärde, vad jag har förstått. På lågland har jag legat relativt högt i värde, runt 168 gram per liter. Vi var medvetna om att det skulle kunna bli problem i OS.

Vad skulle kunna ligga bakom utslaget?

- Man måste tänka på att alla människor är individer, att vi är olika. Jag är en sån som har ett naturligt högt värde. Jag svettas mycket också, kanske mer än genomsnittsmänniskan. Om man har dåligt med vätska i kroppen så blir blodet mer kompakt, inte så utspätt, och det påverkar också ett resultat.

Läkaren Klas Östberg övervakade testerna - och tycker inte att man ska reagera på ett högt hb-värde

- Det behöver inte betyda någonting, och en helt ren kille kan misstänkas för fusk. Spår av epo, av bloddopning, hittar man först i urinprovet.

Vill ha en blodanalys

Larsson vill nu så snabbt som möjligt få ett särskilt certifikat för att slippa diskussionerna kring sina värden.

- Vår förbundskapten (Ola Rawald) kommer att ta kontakt med läkare för att göra en ordentlig blodanalys, och försöka gå till botten med det här. Vi vet ju att vi har torrt om fötterna, men det gäller att kunna visa upp hur min kropp fungerar, att det inte går att påverka.

Larsson testades strax före loppet

Så här fungerar kroppen normalt

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM