Mejla

Kristina Kappelin

Fansen blir darriga av tanken på Zlatan i Rom

Publicerad:

SPORTBLADET

Zlatan till Roma?

Egentligen är det inte mycket mer än en bra idé och önskan som dök upp

i huvudet på Jennifer Wegerup.

Men att drömma kostar ingenting.

Och ”i romanisti” är i full gång.

Om Zlatan är kungen av Rom i de italienska sportmedierna just nu, så är Sportbladets Jennifer drottningen eller kanske oraklet. Vad är det hon vet som hon håller inne med? Hon är ju journalisten som Zlatan har störst förtroende för, som kan tolka vad han säger, som förstår hur han verkligen mår.

I Italien är det viktiga nämligen inte det som folk verkligen säger, utan det bakomliggande budskapet som det gäller att tyda. Och det är den apparaten som nu spottar ur sig ständigt nya teorier.

De romerska fotbollsjournalisterna har gått igång på Jennifers idé på ett sätt som vida överskrider viljan att skapa rubriker inför det nya året.

Gladiatorerna har fastnat i tabellen

Det är så många som önskar att detta ­vore sant, som blir darriga i knävecken, får tårar i ögonen, som känner sig överväldigade av blotta tanken. Roma har haft många goda år sedan sitt sista oförglömliga scudetto. Men gladiatorerna har inte nått ända fram. De riskerar att bli den eviga tvåan.

De har hamnat på den placering sju gånger sedan 2001.

Det finns en offerkultur i Roma som ­innebär att man hellre hänger upp sig på orättvisor och feldömda matcher än på de ibland uppenbara bristerna, framförallt  i anfallet. Roma har ingen Tevez.

Roma har ett stort antal utmärkta spelare som då och då gör mål. Men en knivskarp och effektiv anfallare har saknats under lång tid. Det är en viktigare svaghet än ligans ­ofta dåliga och ibland ohederliga domare.

Följden är att gladiatorerna har fastnat

i tabellen. De beröms för att spela ligans bästa och mest underhållande fotboll, med il calcios mest karismatiska och geniale spelare, Francesco Totti, som navet som allting snurrar kring.

Spekuleras om halverad lön

Men Totti fyllde 38 i september och kan inte hålla sig kvar på toppen hur länge som helst.  Romas största och mest smärtsamma problem är just att lägga upp en strategi för ett lag utan Totti.

Bara tanken är så jobbig att man förtränger den i stället för att ta itu med den. Men det måste göras.

Ibra i Roma löser förstås inte detta ­långsiktiga problem. Men han kan ge dem ligasegern. Andra kanske i första hand strävar efter att visa framfötterna i Champions League.

Men Roma är mer intresserat av herraväldet i Italien än i Europa. Önskan att få ge Juventus en käftsmäll som känns är hetare och starkare än att slåss med jättarna i Europa.

Roma är inte där ännu, och det vet de.

2000 tränades Roma av Fabio Capello. Klubben tillhörde den gamle oljemagnaten Franco Sensi, som köpte Fiorentinas fenomenala bomber Gabriel Batistuta för en fantasisumma.

Batistuta var 31 år gammal och påstods vara på nedgång. Men Batigoal gjorde 20 mål den säsongen och förde Roma till sitt tredje och senaste scudetto.

Klubben hade definitivt inte råd med honom, på samma sätt som den i dag inte har råd med Ibra. Men här spekuleras redan om att Ibra skulle kunna tänka sig att halvera sin lön för nöjet att komma tillbaka till ­Italien i höst.

Vore en hyllning till ”i tifosi”

För att spela i södern med glödheta supportrar och göra Roma till en vinnare som han själv och inte längre den frustrerade tvåan. Sedan blir det kanske Champions League också, där Roma och Ibra tillsammans skulle kunna uppnå sina högsta mål.

Men det finns ytterligare ett skäl till att drömmen om Ibra så snabbt har spridit sig här i Rom.

Det är inte bara förhoppningen om en ny ligaseger.

Det är förhoppningen att få sy på ytterligare ett ”scudetto” på den gulröda tröjan medan Totti fortfarande är kapten.

Det vore alltså en hyllning både till ­­

”i tifosi” och till Romas störste spelare.

Av: Kristina Kappelin

Publicerad: