Alpint

Nytt guld för Maze – tredje VM-medaljen

SPORTBLADET

Plågad Lindsey Vonn körde ur

Snabbast i störtloppet. Tillräckligt snabb i slalomen. Tina Maze tog VM-guldet i kombination – hennes tredje medalj i årets VM.

Norrmannen Lasse Kjus gjorde det 1999. På måndagen tog Tina Maze ett stort kliv närmare mot att upprepa bedriften, fem medaljer vid ett och samma VM.

Slovenskan skaffade sig en knapp ledning i störtloppet, där hon precis som i fredags var snabbast ner för VM-pisten. I slalomen hade hon nästan en sekund att gå på – och klarade sig med 22 hundradelars marginal. Österrikiskorna Nicole Hosp och Michaela Kirchgasser tog silver respektive brons.

Tina Maze tog därmed sin tredje medalj i Beaver Creek efter guldet i störtloppet och silvret i super-G tidigare under VM.

Pärson närmast

Inför tävlingen var slovenskan säker på att Lasse Kjus notering från 1999 går att upprepa.

– Jag vet att det är möjligt. Men man måste ta det dag för dag, tävling för tävling, sväng för sväng, sade hon.

En lång rad åkare har tagit medalj i samtliga möjliga grenar i ett VM. Men sedan kombinationen infördes och det blev fem grenar har bara Kjus klarat det. Dessutom hände det just i Vail och Beaver Creek, där VM går i år.

Närmast hittills på damsidan är Anja Pärson, som tog fyra medaljer i Åre 2007.

Amerikanska stjärnan Lindsey Vonn misslyckades totalt i kombinationen. Fartspecialisten, som knappt åkt slalom alls på över två år, var inte bättre än sjua efter störtloppet och körde ur tidigt i slalomen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Alpint

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint