Skidskytte

Norske skidskytten gör svensk världscupdebut

Av: 

Samuel Abrahamsson

SPORTBLADET

Torstein Stenersen tävlar för Sverige i dag

Född och uppvuxen i norska orten Bardufoss. I dag tävlingsdebut för Sverige i världscupen. Skidskytten Torstein Stenersen har tagit en udda väg till toppen.

– Jag skulle aldrig få denna möjlighet, om jag inte hade bytt medborgarskap, säger han till nordlys.

Rivaliteten mellan Norge och Sverige har alltid varit stor och är kanske större än någonsin. Men en som struntar i det är den norske skidskytten Torstein Stenersen, 26, som i dag gör tävlingsdebut för Sverige.

– Jag har känt under två års tid att jag kanske skulle byta över till Sverige. Det var på något sätt ganska naturligt, säger han till Expressen.

"Jag känner mig faktiskt svensk"

Stenersen kommer från Bardufoss i Norge, där han gick två år på skidskyttegymnasiet. Men under det tredje året flyttade han till Östersund när han tog en plats i "Team Östersund". Nu har han lämnat Norge bakom sig och har ett svenskt pass.

– Jag har fortfarande hjärta för Norge, det kommer alltid att vara min hemplats. Men jag känner mig faktiskt svensk, jag känner mig stolt. Det är det inget snack om.

Vill utmana om medaljerna

Han flyttade till Sverige för nio år sedan, nu gör han tävlingsdebut för sitt nya land då konkurrensen varit för tuff i Norge. Och det är ett välkommet tillskott då svenskarna haft en tuff säsong hittills i världscupen. Nu hoppas Stenersen att han kan utmana de bästa i världen inom ett par år och slåss om medaljerna.

– Både nästa OS och sedan fick vi ju VM på hemmaplan i Östersund och där är det definitivt ett mål att köra om medaljer, säger Stenersen.

Stenersen slutade dock på 94:e plats. Fredrik Lindström blev bäste svensk på en tionde.

ANNONS

Proppen ur mot USA? Sist Tre Kronor mötte dem i hockey-VM vann vi med 6-0! Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte