Motorsport

Svensk världsmästare byter gren

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

PG Andersson satsar på VM-titeln i rallycross

En dubbel världsmästare byter gren.

PG Andersson kör för VM-titeln i rallycross.

– Målsättningen är så klart att vinna, säger han.

Per-Gunnar Andersson vann JVM-titeln i rally vid två tillfällen, han fick också chansen att köra en VM-säsongn för Suzuki 2008 och var som bäst femma i Japans och Englands VM-rallyn, men efter en säsong lämnade biltillverkaren WRC och sedan dess har svensken kört omväxlande rally och rallycross.

Till nästa år får han nu chansen att köra en hel VM-säsong i rallycross för Marklund Motorsport.

– Det känns otroligt rätt, förutsättningarna finns där och de senaste åren har jag alltid fått kämpa med att överprestera med materialet, det behövs inte här. Det är ett bra team, som visade sin styrka redan förra året, säger PG Andersson.

– Målsättningen när jag går in i något är alltid att vinna och även om det inte är enkelt på det första försöket så tänker jag prestera på topp.

Kör för VM-guld

 I och med att Anton Marklund lämnade teamet för att köra för Mattias Ekströms stall EKS i samma mästerskap ringde stallchefen Jan "Macke" Marklund upp PG Andersson.

– Macke ringde mig i måndags och frågade om jag var intresserad av att köra för VM-guld i en av deras bilar, säger Andersson.

 - Det går inte att beskriva hur otroligt glad och tacksam jag är över den här chansen. Att få gå in och köra VM för ett så här professionellt, kunnigt och vinnande team känns enormt kul.

Använda huvudet

Förra året var stallets förare Toomas Heikkinen tvåa i förar-VM och stallet slutade också tvåa i fabriks-VM. I år är målsättningen att vinna mästerskapet.

•Du har kört mycket rally och lite rallycross. Är du tuff nog för att fajtas in i den första kurvan?

– Jag är uppvuxen med folkrace så att köra på bolar är jag rätt van vid. Här går det lite snabbare, men principen är samma sak. Samtidigt gäller det att vara smart och ha hjärnan med sig då dyker möjligheterna upp, säger den tidigare juniorvärldmsästaren i rally.

VM-serien omfattar 12 deltävlingar, en avgörs i Sverige. Säsongen startar i april och avslutas den sista helgen i november.

Missa inga nyheter följ Sportbladet Motor på Facebook

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Rallycross

”PG” Per-Gunnar Andersson