Marcel Hirscher

”Avgör hela tävlingen”

Av: 

Malin Wahlberg

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Bank diskas – då fick Hirscher jätteläget som gav guld

BEAVER CREEK/stockholm. Marcel Hirscher hade startnummer 31.

Men Ondrej Bank diskades efter kraschen trots att han kom i mål – vilket gjorde att österrikaren fick startnummer 1 och tog guldet.

– Han hade inte haft en chans om Ondrej Bank inte disktats, säger Ted Ligety.

Tjecken Ondrej Bank kraschade svårt i det sista hoppet i störtloppet under herrarna superkombination. Medaljkandidaten gled över mållinjen och blev liggande medvetslös i sju minuter.

Bank vårdas nu på sjukhus, men är vid medvetande. Tjeckens krasch fick dock stor betydelse för tävlingen. Storstjärnan Marcel Hirscher, som bestämde sig för att delta i superkombinationen för bara några dagar sedan, såg ut att behöva starta som åkare nummer 31.

Men juryn beslutade att diska Bank, vilket gjorde att österrikaren tog en plats topp 30 och därmed fick starta som åkare nummer 1.

– Det finns regler, men det är en tolkningsfråga. Bank kommer ner med en skida, men jag har hört många olika bud. Att han kanske måste ha stavarna och en skida över eller att han måste över andra röda linjen så jag vet inte hur det har tolkat reglerna. Men det avgör tävlingen, sa Anja Pärson.

”En tolkningsfråga”

Slalomspecialisten Hirscher fick ett jätteläge att vara med och slåss om medaljerna i superkombinationen trots att han var över tre sekunder efter ledande Kjetil Jansrud. Det utnyttjade österrikaren.

Hirscher tog hem guldet 19 hundradelar före norrmannen Kjetil Jansrud som fick revansch efter att ha missat medalj både i Super G och störtlopp. Amerikanen Ted Ligety knep bronset och påpekade flera gånger hur tur han och Hirscher hade som fick bra startnummer.

– Det kostar dig tre sekunder om du startar nummer 1 eller 31. Det var väldigt stor skillnad.  Om Ondrej Bank inte hade diskats hade han startat 31 och då hade han (Hirscher) inte haft en chans. Vi hade båda väldigt tur i dag, säger han.

Hirscher håller med.

– Jag skulle inte ha vunnit med startnummer 31, men man måste alltid ha tur för att vinna. Ondrej Bank är en väldigt trevlig kille och jag önskar honom det bästa och jag hoppas att han kommer tillbaka snart.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Marcel Hirscher

ÄMNEN I ARTIKELN

Marcel Hirscher

Kjetil Jansrud

Alpint