Marcus Ericsson

Svensk poäng i VM-premiären

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Ericsson tog Sveriges första VM-poäng på 26 år

Marcus Ericssons mål var VM-poäng 2015.

Han klarade det redan i premiären.

– Ett stort mål som man har klarat, säger Ericsson till Viasat Motor.

Redan innan starten av F1-premiären försvann tre förare, Williams Valtteri Bottas drabbades av ryggproblem under kvalet, tillbringade natten på sjukhus och fick inget tillstånd att starta. Han kunde inte heller ersättas eftersom stallets reservförare Susie Wolff inte körde kvalet. McLarens Kevin Magnussen fick problem med motorn och kom inte till start, det gjorde inte heller Red Bulls Daniil Kvyat (växellådan).

Ytterligare fyra bilar bröt loppet, vilket gjorde att det öppnade upp för flera överraskningar i resultatlistan.

Svensk poäng

En av dem var Felipe Nasr, Sauber som tog ett par placeringar i starten och slutade femma i sin F1-debut, men även hans teamkollega Marcus Ericsson körde bra och två varv från mål körde han om Toro Rossos Carlos Sainz och tog sig upp på plats åtta.

 – Jag gjorde en bra start, sedan hade jag lite oflyt när det var ett par förare som kolliderade framför mig, jag fick ett slag på bilen och tappade ett par platser vilket gjorde att jag fick gå in i depå snabbt,säger Ericsson till viasat motor.

– Planen var att jag skulle köra med två set mjuka däck, men mitt andra set slets snabbare och jag fick gå in i depå igen. Jag kom ut efter Sainz och fick jaga honom, det var kul att göra det och ha bra däck. Jag fick besked varje varv och visste hur mycket jag tog in. Jag tog i så mycket jag kunde och fick lägga upp en plan för att köra om honom.

Tuff helg

Det gjorde han också och för första gången sedan 1989 har en svensk förare tagit VM-poäng i formel 1. Den gången var det Stefan ”Lill-Lövis” Johansson, nu Marcus Ericsson.

– Det var en väldigt tuff helg för alla inblandade och det var inte lätt för mig heller med tanke på hur det utvecklade sig. Jag hade lite körning på banan och jag är inte nöjd med kvalet. Däremot är jag nöjd med racet och att ta de första poängen har varit ett stort mål. Nu har jag klarat det.

Efter framgången hyllades Ericsson av ”Lill-Lövis”:

”Grattis till poängplatsen. Det var fan på tiden vi fick en svensk att ta några poäng igen”, skriver han på twitter.

Mercedes överlägsna

Mercedes Lewis Hamilton tog täten från pole position, han följdes sedan av sin teamkollegan Nico Rosberg. De två kör i en klass för sig och var etta och tvåa i mål.

– Stallet har gjort ett otroligt jobb och det känns fantastiskt bra att vi kan fortsätta på samma sätt som vi avslutade förra säsongen, säger Lewis Hamilton från prispallen där han gratulerades av den tidigare skådespelaren Arnold Schwarzenegger.

Efter dem körde Sebastian Vettel bra i sin debut för Ferrari och slutade trea.

– Det är en härlig känsla att köra för Ferrari. En enorm ära, detta var en bra start. Vi har haft en bra vinter, detta var ett bra kval och ett bra race. Vi ska vara både stolta och glada, men behöver jobba otroligt mycket för att ta oss i kapp Mercedes, säger Vettel

 Williams Felipe Massa slutade på plats fyra.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Marcus Ericsson

”Lill-Lövis” Stefan Johansson

Lewis Hamilton

McLaren F1

Sebastian Vettel

Sauber F1

Motorsport