Skellefteå bröt Brynäs hemmasvit

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Från universitetshockey i USA till skytteligatoppen i SHL. I 3–1-segern mot Brynäs borta visade Skellefteåforwarden Andrew Caloff återigen att han är killen som samtliga lag bör ha extra koll på i vinter.

– Jag spelar med bra killar och har haft tur. Då blir det mål, säger SHL:s skytteligaledare ödmjukt.

Lite väl ödmjukt kanske man ska tillägga.

Den kanadensiske SHL-debutanten har gjort nio mål och noterats för poäng i tio av de tretton första SHL-matcherna i höst och är även tvåa i poängligan så här långt.

– Tur? Nej fasen heller. Han har visat nu vad han kan. Dels skjuter han väldigt mycket och sedan har han förmågan att stå på rätt plats vid rätt tillfälle. Han gör viktiga mål också och riktigt, riktigt fina mål, berömmer kedjekompisen Pontus Petterström.

Mot Brynäs visade Caloff prov på just det.

Vid 1–0 lade Petterström pucken rätt på Caloffs blad.

23-åringen förvaltade den passningen på bästa sätt med ett rappt, kliniskt avslut i bortre krysset – otagbart för Bernhard Starkbaum.

Tog snabb revansch

Ett par minuter in i andra hade Caloff öppet mål, missade jätteläget men tog igen den missen några sekunder senare då han serverade en precis passning som Axel Holmgren bara behövde sätta sitt klubblad till 2–0.

– Hur kunde jag missa där? Nätet var helt tomt, målvakten var inte ens i närheten, så den missen kommer jag drömma mardrömmar om i natt men som tur var så gick pucken i mål ändå. Det var en lättnad att Axel (Holmström) satte den till slut, säger Andrew Caloff som har mer än hockey i huvudet.

De fyra senaste säsongerna har han spelat för Princeton University i NCAA där han även tagit en examen som kemiskbiologisk ingenjör.

I framtiden vill Caloff helst jobba med klimatfrågor med fokus på global uppvärmning – ett ämne som fascinerat honom sedan barnsben.

Men just nu ligger fokus på att hålla Skellefteå glödhett.

Fördubblat målskörden

Bortasegern mot Brynäs innebar att Gävlelagets fina svit – där man varit obesegrade vid full tid i de sex första hemmamatcherna – bröts.

Att Caloff dessutom skulle upp och parkera i skytteligatoppen direkt var inget han föreställt sig ens i sina vildaste drömmar:

– Nej, nej. Jag gjorde väl fyra mål total hela förra säsongen och har mer än fördubblat det nu. Det är bara hoppas att det håller i sig.

TT

Publicerad: