Bajenikon tackar för sig

avStefan Holm

”X:et” vill avsluta karriären med SM-final på Söder

Foto: Foto: BILDBYRÅN
37-årige Hammarbyikonen Stefan Erixon gör sin sista säsong som spelare.

Han gjorde elitseriedebut 1996.

19 år senare ser Stefan Erixon slutet på karriären.

– Som hammarbyare vore det fantastiskt att få avsluta en lång resa med en SM-final på Söder, säger Hammarbys lagkapten.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Stefan ”X:et” Erixon

Hammarby besegrade Sandviken med 4-3 i den första semifinalen och i kväll är det dags för rond 2 på Zinkensdamm.

För Stefan Erixon blir det, oavsett utgång, den näst sista hemmamatchen.

Efter säsongen slutar 37-åringen som spelare, men ”X:et” har inga planer på att lämna jobbet som sportchef.

– Tanken är att jag ska jobba vidare i föreningen, men nu fokuserar jag på rollen som spelare. Det är sjukt häftigt att vi är där vi är, att vi har chansen att ta oss till final efter allt som har varit, säger Stefan Erixon.

Avhopp och lönesänkningar

Under säsongen har spelarna i Hammarby mött motgångar både på och utanför planen. Tränaren Göran Rosendahl tackade för sig i januari, nyckelspelare som David Pizzoni Elfving och Carl-Johan Rutqvist blev långtidsskadade och klubbens ansträngda ekonomi framtvingade lönesänkningar.

Nu är Hammarby, som blev fyra i elitserien, två segrar från SM-finalen på Tele2 Arena. Få, förutom spelare och ledare, trodde på en vinst i den första semifinalen.

Guldtippade Sandviken vann elitserien, körde över Broberg i kvartsfinalen och har landets två vassaste anfallare i Erik Pettersson och Patrik Nilsson.

– Jag är inte så förvånad som många andra. Vi hade en bra känsla i de två sista matcherna i kvartsfinalserien mot Vänersborg och visste att vi hade en bra chans. Det är inte så avskräckande att åka till Sandviken, även om de är starka på hemmaplan. För att vi ska ta oss vidare måste vi vinna minst en bortamatch och det var skönt att den kom direkt, säger Stefan Erixon.

Hur ska ni lyckas vinna på nytt?

– Vi ska vara riktigt jäkla bra överallt, hade vi tänkt. Mot Sandviken, som har otroligt bra offensiva krafter, måste vi hålla ihop det defensivt. Sedan är det viktigt att ta initiativet och våga spela och inte hamna i deras grepp. Det gjorde vi på deras hemmaplan och vi ska fortsätta på den inslagna vägen. Sedan vill vi gärna ha 5 000 åskådare i ryggen som bär fram oss sista kvarten. Det betyder mycket att de står där och skapar stämning.

Elitseriedebut som 18-åring

Stefan Erixon gjorde elitseriedebut 1996, då IFK Motala besegrade Vetlanda med 4-1 på Isstadion. Han var 18 år och svarade för en målgivande passning.

Snart två decennier har passerat sedan dess, och den hårt arbetande mittfältaren har onekligen hunnit med en del.

Erixon har fem VM-guld på meritlistan och hjälpte Hammarby att vinna SM-guld både 2010 och 2013.

”X:et”, som kom till Hammarby 2002 och har varit klubben trogen bortsett från ett gästspel i ryska Zorkij, vet hur han vill avsluta karriären.

– Det är inget att hymla om. Det vore jävligt häftigt att som hammarbyare få spela SM-final på Söder, på ett fullsatt Tele2 Arena. Det vore en fantastisk avslutning på en lång resa, men det är några steg kvar dit och jag vill inte springa i väg i tankarna, säger Stefan Erixon.

ARTIKELN HANDLAR OM